E pushkatuan pa mëshirë, ja fjalët e fundit të 19-vjeçares…

Ishte vetëm 19-vjeçe në kohën kur u pushkatua. Mëkati i saj ishte sepse ëndërronte për liri.

Kjo është jeta e trishtë e partizanes nga Korça, Floresha (Lola) Myteveli-Mirahori.

Ajo u vra nga gjermanët në vitin 1944. Floresha ishte pasardhëse e Iljaz bej Imrohorit, themeluesit të Korçës në shek.XV.

19-vjeçarja korçare u angazhua familjarisht në Luftën Anti-Fashiste Nacional-Çlirimtare. Disa herë e arrestuar nga fashistët, Lola u pushkatua nga nazistët në gusht 1944, transmeton ‘konica.al’.

Para pak mujave, edhe kryeministri Edi Rama e kujtoi vajzën e re në rubrikën e tij amacord.

Pak është folur për partizanët dhe dëshmorët që dolën nga radhët e familjeve të mëdha shqiptare, apo të asaj që dikur cilësohej si “odshakësia shqiptare”.

Lexo edhe: Mbeti pa dhëmbë, pa thonj dhe pa flokë para se të dënohej me pushkatim…

Një shembull i shkëlqyer është ai i Floresha (Lola) Myteveli-Mirahorit, pasardhëse e Iljaz bej Imrohorit, themeluesit të Korçës në shek.XV.
Gjyshja e saj ishte teze e vëllezërve Frashëri.

Nxënëse e shkëlqyer e liceut frëng të Korçës, u angazhua familjarisht në Luftën Anti-Fashiste Nacional-Çlirimtare, të cilën e ndihmonte edhe babai i saj, Hysen beu.

Disa herë e arrestuar nga fashistët, Lola 19 vjeçare u pushkatua nga nazistët në gusht 1944, me këto fjalë të vyera në buzë, dëshmi e domethënies së luftës, për të rinjtë idealistë të asaj kohe:

“Jam luftëtare partizane dhe Liri-Demokraci kanë shumë kuptim në jetën time, më shumë kuptim se vetë jeta, të cilën ia kam dedikuar Shqipërisë së lirë dhe popullit tim!”