Edmond Tupja: Jetën ta kushtoj ty, Gesi im lulebore…

Edmon Tupja biri im oh një grua

Poezi nga Edmond Tupja

Unë vdes atje ku dhëmbëzohet dhembja jote,
Unë shpërbëhem atje ku rënkimi yt rrëmon,
Ti je më i dënuari në dallgët e kësaj bote,
Në shpirtin tim ti je më e dhembshura jehonë.

Në thelb të buzëqeshjes sate rilind unë i lumtur
Pastaj këndellem në rrezet e tua krejt i nderë
Fitoj sërish gjithçka ndër shekuj kisha humbur
Por pa ty rrokullisem i rrënuar në humnerë.

Çdo ditë me ty mësoj si të të kuptoj më drejt,
Çdo orë larg teje tkurrem e vuaj si zemër fajtore,
Ti më bën më të mirë, më të pastër se një shenjt
Dhe unë jetën ta kushtoj ty, Gesi im lulebore.

ObserverKult


Lexo edhe:


EDMOND TUPJA RRËQETH ME RRËFIMIN E TIJ: “DJALI S’DO JETOJ KUR TË IKIM NE, KA KATËR VJET PA DALË NGA SHTËPIA”

Nga: Ben Blushi

Mond Tupen e shof çdo mëngjes te rruga e shtëpisë sime. Pi kafe.
Ç’bën gjithë ditën, i thashë
Dal pak, punoj, bëj pazaret dhe pastaj me djalin
Dukesh mirë, i thashë, sa kile je?
Jam dy nën peshë, tha Tupja,
Nuk ha, e pyeta
Bëj ushtrime tibetiane, tha

Ça janë këto ushtrimet tibetiane?
Lëvizje trupore që bëjnë murgjit tibetianë, jam me hernie diskale
Nga kompujteri, i thashë
Nga Enver Hoxha, tha Tupja, kam përkthyer mijëra faqe të tij në frengjisht
Je nga Elbasani?
Po, tha Tupja, jemi kushërinj
Nuk di të jemi kushërinj, i thashë,

Ne dhe Shuteriqët i kishim shtëpitë ngjitur në Kalanë e Elbasanit,
Pse po ti kesh shtëpitë ngjitur je kushëri, e pyeta
Diçka duhet të jemi, tha Tupja, se jemi dhe çifutë
Pse jemi çifutë, e pyeta
Pse ti nuk e di, tha Tupja

Nuk di që jam, i thashë, siç nuk di që nuk jam
E ka thënë Evla Çelebiu në kronikat e tij
Çfarë ka thënë Evla Çelebiu?
Që Elbasani ka çifutë që janë kthyer në të krishterë dhe tani quhen marranë
Ça janë marranët?

TEKSTIN E PLOTË E GJENI KËTU