Mendoni që i keni kushtet e vështira në punë? Shikoni këto fotografi e atëherë flisni…

Këto foto, që janë realizuar nga fotografi i Zyrës së Informacionit të Luftës, John Collier në vitin 1943, tregojnë pylltarët e vendit Maine e që ishin pjesë e kompanisë “Brown”, gjatë punës së rrezikshme që e bënin në pranverën e hershme.

Ata kishin për detyrë që drunjtë e prerë t’i transportonin nëpër një rrugë të vështirë e përmes lumit Kennebago dhe liqenit Mooselookmeguntic drejt vendit ku do bëhej prodhimi i letrës.

Collier vendosi ta ndërrmerte një udhëtim në këtë vend në vitin 1943, gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhe misoni i tij ishte tentimi për mbrojtje të pyjeve kombëtare dhe vetëdijësim që drunjtë mos të dëmtohen e përdoren për qëllime të luftës.

Prerjet e para të drunjve në Maine nisën në fillimvitet 1600 kur eksploruesit anglezë prenë për herë të parë pemë në ishullin Monhegan.

Në 1634, u ndërtua sharra e parë me rrymë elektrike në Berwick të Jugut.

Nga viti 1832, Bangor ishte bërë porti më i madh i transportit për lëndë druri në botë. Ndonjëherë, deri në 3000 anije ishin ankoruar atje dhe ngarkonin e transportonin drunjtë deri në Brewer, transmeton ‘ObserverKult’.

Pas këtij viti në këto pjesë ishin ngritur disa kampe që brenda tyre ishin vendosur punëtorët që merreshin me këtë veprimtari.

Fotografitë e realizuar nga John Collier paraqesin momente të vështira me të cilat përballeshin punëtorët në atë kohë.

E përgatiti: A. S.- ObserverKult

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs
maine logging old photographs
maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs
maine logging old photographs
maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

maine logging old photographs

Lexo edhe:

PAMJE TË RRALLA, SI DUKEJ SHQIPËRIA NË VITIN 1993 (VIDEO)

Regjistrimet e këtyre pamjeve në Tiranë e më gjerë dhe që sot duken ‘të pabesueshme’, na kthejnë në vitin 1993… 

Fjalët janë të tepërta… shihni pamjet e mëposhtme…

Tektin e plotë e gjeni KËTU

ObserverKult