Nexhmije Pagarusha: Ti po t’mos ishe, nuk do ishte as kjo këngë…(Teksti dhe kënga)

Ti të mos ishe, nuk do të ishte as kjo këngë,
ti po t’mos ishe, unë as vuajtjen s’kisha njoftë…
Dritë të mos kishte pasë,
e di, me sy tu do kisha pa,
Dritë të mos kishte pasë,
e di, me sy tu do të kisha pa.

Kam marrë rrugën e të harroj çdo gja me ty,
Se edhe ty urrejtja një ditë ka me t’thy,
dashuro me zemër t’kthjelltë si lotë
përqafo tërë botën sot…
Përqafo o gjaku i vendit tim,
le të shpërthej çdo gja në gëzim.