13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

fotografitë

Fotografitë na bëjnë të mundur të ruajmë dhe njohim historinë. Falë tyre mundemi të kthehemi pas në të shkuarën dhe të shohim se si jeta ka evoluar gjer më sot. Më poshtë keni disa fotografi, të cilat pasqyrojnë realitetin ndër vite.

Zanzibar, 1947. Dadoja e lodhur pozon përkrah një bebushi, asokohe të quajtur Farrokh Bulsara. Çerek shekulli më vonë, Farrokh do t’i prezantohej botës me pseudonimin Freddie Mercury.

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

The Beatles teksa performonin për 18 veta në një bar modest më 1961-n. Një vit e gjysmë më vonë, The Beatles do të ktheheshin në legjendë.

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Shpërndarja e lajmit se Titaniku ishte mbytur, 1912

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Gra duke transportuar akull në 1918- ën

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Një aksident automobilistik në Washington, 1921

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Shitësit e gazetave gjatë një pushimi, 1910

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Punëtorët e Fiatit duke garuar në taracën e fabrikës së parë në Itali, 1923

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Marilyn Monroe pozon për ushtarët, 1954

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Ushtarët gjatë Luftës së Dytë Botërore, 1944

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Ndeshje boksi, 1930

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Testim i jelekut antiplumb

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Pishinë e lëvizshme në New York, 1960

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

Steven Spielberg gjatë xhirimeve të Indiana Jones, 1980

13 fotografi historike që dokumentojnë botën ndër vite

ObserverKult


Lexo edhe:

ODISEA 14-VJEÇARE E LAHUTËS/ BRAHAJ: DUHET TË PRESIM KOSOVËN TË HYJË NË UNESCO QË TË APLIKOJMË

Studiuesi dhe koleksionisti, Jaho Brahaj ka bërë një rrëfim për instrumentin e lahutës, një ndër më të rëndësishmit në kulturën shqiptare.

“Lahuta mund të klasifikohet si instrument etnik i lirë, sepse ajo ka veçoritë e saja, është e pandashme nga një pasuri e jashtëzakonshme e etnisë tonë siç është Cikli i Kreshnikëve, si dhe shoqëruese e baladave dhe ka disa veçori, qoftë fizike, qoftë në mënyrën e të rënit, qoftë dhe në besimet dhe kultet që ka ajo, edhe ruhet nga kulti ynë”, u shpreh ai…

Tekstin e plotë e gjeni KÊTU

——————————————\

Lexo edhe:

NGA DASMA E ZOGUT TEK E ENVERIT, KUSH ËSHTË FOTOGRAFI QË “FIKSOI” EPOKAT! PSE VENDOSI T’I ZHDUKË FOTOT E “RREZIKSHME”