1918: Çfarë ndodhi me nxënësit që u kthyen në shkollë pas gripit spanjoll

Kjo nuk është hera e parë që drejtuesit shtetërorë u ballafaquan me dilemën nëse duhet të hapeshin shkollat ose jo gjatë periudhës së pandemive. Gjatë pandemisë së gripit së vitit 1918, edhe pse bota ishte një vend shumë më ndryshe, diskutimet ishin po aq të ndezura, raporton CNN.

Kjo pandemi vrau rreth 5 milionë njerëz në të gjithë botën. Shumica e qyteteve amerikane mbyllën shkollat e tyre, por 3 vendosën t’i mbajnë të hapura – New York, Chicago dhe New Haven.

Vendimet e zyrtarëve shëndetësorë në ato qytete bazoheshin kryesisht në hipotezën e zyrtarëve të shëndetit publik se studentët ishin më të sigurt në shkollë.

New Yorku kishte pothuajse një milion fëmijë shkollorë në vitin 1918, por rreth 75% prej tyre jetonin në banesa, të mbipopulluara, shpesh jo-sanitare, sipas një artikulli të vitit 2010 të Raportit të Shëndetit Publik.

“Për studentët nga rrethinat e qytetit njujorkez, shkolla ofroi një mjedis të pastër, të ajrosur mirë, ku mësuesit, infermierët dhe mjekët tashmë praktikuan inspektime mjekësore të plota”, – thuhet në artikull.

Studentët nuk u lejuan të mblidheshin jashtë shkollës dhe në rast se ndodhte një gjë e tillë, duhej të paraqiteshin menjëherë te mësuesi i tyre. Mësuesit kontrolluan studentët për çdo shenjë të gripit dhe studentët që kishin simptoma izoloheshin.

Nëse studentët kishin ethe, dikush nga departamenti i shëndetësisë do t’i dërgonte në shtëpi dhe zyrtari i shëndetësisë do të gjykonte nëse ka kushte të përshtatshme për “vetizolim dhe kujdes”.

Argumenti në Chicago për t’i lënë hapur shkollat për 500 mijë nxënës ishte i njëjtë: mbajtja e shkollave të hapura do t’i mbante fëmijët larg rrugëve dhe të rriturve të infektuar.

Pjesë e strategjisë së Chicagos ishte të sigurohej qarkullimi i ajrit të pastër në shkolla.

Dhomat e shkollës mbinxeheshin gjatë dimrit në mënyrë që dritaret të mund të hapeshin në çdo kohë.

Gazeta arriti në përfundimin se një analizë e të dhënave tregonte se “vendimi për hapjen e shkollave të këtij qyteti gjatë epidemisë së fundit të gripit ishte justifikuar”.

New Yorku “nuk bëri më të keqen, por nuk bëri as më të mirën”. Hulumtimet treguan se qytetet që zbatuan karantimin dhe izolimin, mbylljet e shkollave dhe ndalimet e tubimeve publike kaluan më mirë.

Ekspertët e shëndetit publik shprehen se COVID-19 nuk është grip, i cili ishte një sëmundje e njohur në vitin 1918. Akoma ka shumë për të mësuar rreth koronavirusit të ri dhe sëmundjes që shkakton, COVID-19./lapsi.al