Arkeologët zbulojnë një maskë ari 3000-vjeçare në Kinën Jugperëndimore

Mbetjet e një maske prej ari janë në mesin e një depoje të madhe të objekteve 3000-vjeçare të gjetura në një vend arkeologjik në provincën Sichuan të Kinës.
Me peshë rreth 280 gram dhe vlerësuar të jetë bërë nga 84% ar, maska ceremoniale është një nga mbi 500 sende të zbuluara nga gjashtë “gropa flijimi” të sapo zbuluara, sipas Administratës Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore të vendit.

Gjetjet u bënë në Sanxingdui, një zonë 4.6 milje katrorë jashtë kryeqytetit provincial të Chengdu. Disa ekspertë thonë se artikujt mund të ndriçojnë më tej shtetin antik Shu, një mbretëri që sundoi në pellgun perëndimor të Sichuan derisa u pushtua në 316 para Krishtit.

Përveç maskës së artë, arkeologët zbuluan bronz, fletë ari dhe objekte të bëra nga fildish dhe kockë. Të gjashtë gropat, nga të cilat më e madhja ka një gjurmë prej 19 metrash katrorë gjithashtu dhanë një kuti prej druri ende të pahapur dhe një enë bronzi me model në formë bufi, transmeton ‘lapsi.al’.

Më shumë se 50,000 objekte të lashta janë gjetur në Sanxingdui që nga vitet 1920, kur një fermer lokal aksidentalisht hasi në një numër relikesh në vend. Një përparim i madh ndodhi në 1986, me zbulimin e dy gropave ceremoniale që përmbajnë mbi 1000 sende, duke përfshirë maska bronzi të përpunuara dhe të ruajtura mirë.


Megjithëse nuk është njohur ende si një Trashëgimi Botërore e UNESCO-s, Sanxingdui është në “listën paraprake” të organizatës për përfshirjen e mundshme në të ardhmen. Së bashku me vendet e tjera arkeologjike Shu, ajo është kredituar nga agjencia e KB si “një përfaqësues i shquar i Qytetërimit të Epokës së Bronzit të Kinës, Azisë Lindore dhe madje edhe të botës”.

LEXO EDHE: Thesari i Epokës së Bronzit gjendet i fshehur në pyll