Billy Wilder, skenaristi që fitoi gjashtë çmime Oscar

Cilësia që shumica e shkrimtarëve dhe kritikëve ia vendosin Billy Wilder është cinizmi, dhe ai me të vërtetë kishte një pamje të mençur për një lloj të caktuar interesi amerikan dhe një lloj dinakërie të ulët.

Në disa nga skenarët e tij më të dashur për publikun, “Dëmshpërblimi i Dyfishtë”, “Fundjava e Humbur”, “Bulevardi i Diellit”, “Stalag 17”, “Apartamenti” , protagonistët e tij gënjejnë, maskojnë motivet e tyre të vërteta dhe veten e tyre, e edhe bëjnë zgjedhje të këqija morale që përfundojnë në vdekjet e tyre, ose një tronditje e tmerrshme për shpirtrat e tyre.

Lindur në Austro-Hungari në një qytet që tani është pjesë e Polonisë, ai humbi nënën dhe gjyshen e tij në Holokaust dhe nuk kishte besim në aftësinë individuale për heroizëm. Ata nga personazhet e tij që gjetën integritetin e tyre bënë kaq vonë për të bërë një ndryshim të madh, transmeton ‘cbc.al’.

Me një karrierë prej 5 dekadash në Hollywood, ai u bë i dashur për publikun çdo herë e më shumë, duke qenë pjesë e epokës së artë të kinematografisë së Hollywood-it. Diçka që vërtetohet edhe nga çmimet e fituara Oscar, gjithsej gjashtë të tilla.

Wilder ishte i përkushtuar, por jo për të lënë protagonistët e tij në pluhur, ai mundohej çdo herë të paraqiste dy anë të tyre në skenarët që ai prodhonte.

Përzierja e Wilder-it me poezi, elegancë dhe vulgaritet, gjykim moral me një kuptim të thellë të tërheqjes së ngathët, e bën atë një bartës të standardeve për artin e krijimit të argëtimit të madh popullor.

Wilder mori njëzet e një nominime në Academy Awards, duke fituar gjashtë. Në total, ai mori trembëdhjetë nominime për skenarët e tij dhe tetë për regjinë.

LEXO EDHE: Redi Hasa, violonçelisti shqiptar që mori pjesë në Oscar