Borges: Dashuria sjell më shumë vuajtje se kënaqësi

Fatkeqësisht, mendoj se dashuria sjell më shumë dhimbje sesa kënaqësi. Tani është e qartë se lumturia që të jep dashuria është aq e madhe sa është më mirë të jesh i pakënaqur shumë herë për të qenë i lumtur pak herë.

Unë besoj se të gjithë ne kemi qenë shumë të lumtur me dashurinë, ndonjëherë, por, gjithashtu, besoj se të gjithë kemi qenë të pakënaqur, shumë herë.

Dashuria i ofron njeriut pasigurinë, atë pasiguri që të bën të kalosh nga lumturia absolute në mjerim; por edhe të mund të kalosh nga fatkeqësia në befasi, në lumturi të papritur. Mendoj se është një përvojë dhe njeriu nuk duhet ta refuzojë përvojën.

Në shqip: Bajram Karabolli

———————————

Lexo edhe: PYETËSORI I PRUSTIT: BAJRAM KARABOLLI

Këtë javë Pyetësorit të Prustit i përgjigjet përkthyesi Bajram Karabolli.

Cila është ideja e juaj për lumturinë e përkryer?
Nëse, çuditërisht dhe befasisht, do të rinohesha dhjetë vjet.

Cila është frika juaj më e madhe?

Përgjigje: Një trimëri e kotë, idiote.

Cilin person të gjallë e admironi më së shumti?
Vëllain tim L. K., për ndershmërinë dhe përkushtimin ndaj familjes së tij.

Cili është personaliteti historik më të cilin do të dëshironit të identifikoheshit?
Gandin ose Ibrahim Rugovën. Udhëheqësit më paqësorë, më njerëzorë, në historinë e përpjekjeve çlirimtare.

Cili është tipari i juaj që nuk e pëlqeni?
Përgjigje: Rrëmbimi apo humbja e gjakftohtësisë në debat.

Cili është tipari të cilin nuk e pëlqeni tek të tjerët?
Mburrja.

Në cilat gjëra e teproni?
Në heshtje.

Çfarë do t’iu shtynte të gënjenit?
E mira për të tjerët.

Cili është rrugëtimi juaj i preferuar?
Një udhëtim në një vend ekzotik si India.

Cilën fjalë apo frazë e përdorni më së shpeshti?
Fjalën “Mirë” dhe shprehjen “A më kupton?”

Për çfarë ju ka ardhur më së shumti keq apo jeni penduar që e keni bërë?
Për një reagim të nxituar që kam bërë ndaj dikujt në