Çfarë është dhe ku ndodhet vepra më e vjetër e artit?

Vazhdoni të pyesni, pasi kësaj here përgjigja ndaj sfidës kulturore është e ndërlikuar, në mos e pamundur. Sepse i rrallë është viti në të cilin nuk shfaqet më shumë se një “vepër e parë artistike në historinë e njerëzimit”.

Dhe është e pashmangshme. Këtu shtohen faktorë të ndryshëm nga kriteret e ndryshme kur merret parasysh krijimi i një njeriu “punë artistike”, frekuenca e jashtëzakonshme e gjetjeve nga vendet paleolitike.

Nëse me art kuptojmë krijimin abstrakt me qëllim dhe kuptim, mbase vepra e parë me karakter të tillë është gdhendja e ‘Njeriut Luan’ të gjetur në vitin 1939 në një shpellë afër qytetit gjerman Ulm.

Është “prova e parë e kapacitetit tonë për abstraksion”, thotë ish-drejtori i Galerisë Kombëtare dhe Muzeut Britanik në Londër, Neil MacGregor .

“Një kryevepër”, thotë specialisti britanik i historisë së largët Jill Cook.

Por 40.000 vjet nuk është asgjë kur krahasohet me 290.000 dhe 700.000 në të cilën vlerësohet mosha e gdhendjeve në gurë ose petrografëve të gjetura në dy shpella antike në Indi: ato të Bhimbetka dhe Daraki-Chattan .

Këto janë kube gjysmësferike të goditura në sipërfaqen e shkëmbit. Hetimet gjeologjike të këtyre vendeve parahistorike nga arkeologët e njohur Robert G. Bednarik dhe Giriraj Kumar vërtetuan se ky art shkëmbor i paraprinte kulturës akeleane të paleolitit të poshtëm.

Arti? E njëjta pyetje ndau paleontologët në lidhje me Venusin e Berekhat Ram (250,000 deri në 280,000 vjet), të gjetur në 1981 në Izraelin verior.

Në fillim këta shkencëtarë e panë figurën si një produkt të erozionit. Por teza e veprës artistike fitoi forcë kur 18 vjet më vonë u shfaq në Marok një figurë e ngjashme (200,000 deri 300,000 vjet), me shenja të qarta të gdhendjes njerëzore: Venera e Tan-Tan, transmeton ‘fjala.al’.

Gravurat me modele gërvishtëse nga Blombos, Afrika e Jugut (70,000 vjet), shenjat abstrakte dhe shenjat e duarve në Cueva del Castillo, Cantabria (39,000), pikturat me skena gjuetie në ishullin Celebes, Indonezi (44,000).

Apo vizatimet e bëra nga Neandertalët më shumë se 60,000 vjet më parë në shpellat e Maltravieso (Cáceres), Ardales (Málaga) ose La Pasiega (Cantabria ) janë të tjera të përmendura vitet e fundit si “vepra më e vjetër e artit”. Dhe ka shumë më tepër.

ObserverKult


Lexo edhe:

ARTISTI QË REALIZON VEPRA ARTI NË LËNDINË

Artisti i mirënjohur franko-zvicerian Saype ka realizuar një vepër të vërtetë arti. Kjo ka ndodhur në një lëndinë me bar. Saktësisht në parkun e madh të Gjenevës.

Projekti shtrihet në një sipërfaqe 5000 m2. Është gjatë 165 metra. Ndërsa e gjerë 30 metra. Është realizuar me pigment të biodegradueshëm me bazë karboni, uji dhe proteina qumështi.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult