Çfarë na mëson seriali i famshëm “90 Days Fiance”

“90 Day Fiance” ose një nga spinoff-et e tij të njohura i çon shikuesit në një udhëtim kaotik përmes romancës, përplasjeve të kulturës dhe sistemit amerikan të imigracionit.

Çdo episod i shfaqjes fillon si një histori dashurie midis një qytetari amerikan dhe një shtetasi të huaj.  Pastaj vjen skepticizmi, komedia e tmerrshme, zbulimet që bien në sy dhe disa momente që ngelin në zemrat tuaja.

Shfaqja përmban çifte të jetës reale që lundrojnë në marrëdhëniet e tyre dhe programin e vizave K-1 që lejon një qytetar amerikan të bëjë kërkesë për një të fejuar për të ardhur në Shtetet e Bashkuara. Sapo i fejuari të marrë vizën dhe të zbresë në SH.B.A., çifti ka 90 ditë kohë për t’u martuar prandaj edhe emri i shfaqjes quhet “90 ditë I fejuar”. Në këtë do të shihni njerëz të shteteve të ndryshem, futu këtu edhe SHqipërinë.

Martesa çon në qëndrim të përhershëm e njohur edhe si kartoni jeshil. Asnjë martesë nuk do të thotë që jorezidentët duhet të largohen nga vendi ose të përballen me deportimin.

Shfaqja humanizon betejat e imigracionit

Shfaqja futet në shtylla dhe kërkesa për të aplikuar për një vizë K-1, e njohur gjithashtu si viza për të fejuarit. Është e rrallë që emigrantët të vijnë në Shtetet e Bashkuara me këtë lloj vize më pak se 1% e vizave të miratuara vitin e kaluar ishin në këtë kategori.

Është shumë më e zakonshme që emigrantët të vijnë me një vizë B-1 për biznes, B-2 për turizëm, F-1 për studentë ose H-1B për punëtorë të huaj, ndër të tjera.

Në “90 Day Fiance” mbizotërojnë lotët, tensionet dhe dokumentet që çiftet shpesh hasin kur lundrojnë në të. Ndonjëherë avokatët e imigracionit janë të përfshirë.

Më e rëndësishmja, shfaqja humanizon betejat e imigracionit në jetën reale në një mënyrë që shumica e shikuesve rrallë shohin përtej historive pa imazhe./lapsi.al