Dokumenti: “Ekzekutoni dhe më rrëfeni dëshirat e tyre të fundit”! Si miratoi Enver Hoxha eliminimin e 6 personave në Shkodër

Enver Hoxha njihet si një ndër diktatorët më gjakatarë të Evropës Lindore gjatë Luftës së Ftohtë, periudhë në të cilën në Shqipëri u ekzekutuan apo vdiqën në burgje e kampe internimi mijëra shqiptarë.

Në fillimet e vendosjes së regjimit në Shqipëri, komunistëve iu desh që të eliminonin kundërshtarët politikë si edhe klerin përmes metodave të terrorit që parashikonin ekzekutimin e tyre me togë pushkatimi.

Përgjatë dy viteve të para, ka disa dokumente që vërtetojnë se urdhrat e pushkatimit të kundërshtarëve janë dhënë direkt nga Enver Hoxha me shkrim. Në një dokument, që mban datën 2 mars 1946, të gjetur nga studiuesi Hasan Bello, vetë Hoxha urdhëron ekzekutimin me pushkatim të gjashtë personave në Shkodër.

Dokumenti/ “Vritini dhe më rrëfeni dëshirat e tyre të fundit”! Si miratoi Enver Hoxha vrasjen e 6 personave në Shkodër

Madje, në letër Hoxha shkruan se pasi t’i pushkatojnë, duhet që t’i sjellin atij me telegram edhe se çfarë kanë qenë fjalët e tyre të fundit, pak para vrasjes.

Kjo shkresë është unike pasi më vonë Hoxha nuk rezulton të ketë dhënë urdhër me shkrim për pushkatim të kundërshtarëve, sepse sipas Bellos u sofistikua për të mos lenë gjurmë. Urdhrat sërish jepeshin prej tij, por gojarisht dhe më pas çdo gjë ekzekutohej nga Sigurimi i Shtetit.

Një shkresë që ministri i Luftës dhe i Mbrojtjes Kombëtare, Gjeneral Kolonel Enver Hoxha ia dërgon Gjykatës Ushtarake në Shkodër më 2 mars 1946 ku aprovon dënimin me vdekje të 6 personave dhe 1 burgim të perjetshem.

Tre nga këta janë klerikë të njohur katolike, njeri prej të cileve, Pater Giovanni Fausti nga Breshia e Italisë.
Në fakt, ky dokument dhe pak të tjerë janë të rrallë ku diktatori ka firmosur, sepse me kalimin e kohës, ai do të sofistikohet duke dhënë urdhra verbalë për të fshehur implikimin e tij të drejtpërdrejtë.

Por nuk ka patur ekzekutim, për të cilin, sic ndodh rëndom në çdo vend, kryetari i shtetit nuk ka dhënë miratimin e tij personal”, shkruan Bello./ABC


Lexo edhe:

ENVER HOXHA DISA HERË TENTOI TA NDËRRONTE HIMNIN, KJO ISHTE ARSYEJA

ObserverKult