Enigma e vdekjes së Kleopatrës: Ende nuk “dihet”…

Rrëfimet historike të pranuara pretendojnë se Kleopatra, faraoni i fundit aktiv i Egjiptit të lashtë, kreu vetëvrasje.

Kleopatra mori fronin e Egjiptit pas vdekjes së Aleksandrit të Madh gjatë periudhës helenistike, por duke u përballur me kapjen dhe poshtërimin nga duart e Oktavianit pas betejës së Actiumit, është regjistruar se mbante një gjarpër në trupin e saj dhe e lejoi atë të kafshonte, duke e vrarë me helmin e tij helmues.

Kujtimet e jetës së Kleopatrës janë zhdukur ndërsa monumentet dhe pallatet kanë rënë në rrënoja gjatë mijëvjeçarëve. Por pyetja ende mbetet: a kreu vërtet vetëvrasje, apo kishte diçka më të keqe?

E lindur në vitin 69 para Krishtit, Kleopatra jetoi dhe vdiq në Aleksandri. Me prejardhje nga dinastia greke maqedonase, prejardhja e saj mbretëroi në Egjipt për më shumë se tre shekuj. Kleopatra mori një edukim gjithëpërfshirës.

Duke folur rrjedhshëm në shtatë gjuhë, ajo shkëlqeu në politikë, letërsi dhe filozofi.

Intelekti i saj i mprehtë dhe mendja e mprehtë ishin të rëndësishme në aftësitë e saj strategjike dhe aftësitë diplomatike, madje ajo është përshkruar si një nga intelektualet më të mëdha të epokës së saj.

Ndërkohë që nuk ka histori vetëvrasjeje brenda familjes së Kleopatrës, ka pasur shumë dhunë dhe vrasje.

Natyra e zjarrtë dhe me vullnet të fortë të Kleopatrës ngre dyshime për historinë e dorëzimit të saj dhe marrjen e jetës së saj. Këmbëngulja dhe vendosmëria e saj hodhën një hije pasigurie mbi nocionin e vdekjes së saj me mjete të vetëshkaktuara./gazetashqiptare

ObserverKult


Lexo edhe:

KLEOPATRA DHE MARK ANTONI – NJË ROMANCË ME SHUMË PASION BRENDA

Një pasion i furishëm dhe i fortë, një dashuri e madhe – nuk ka asnjë mënyrë tjetër, për të përshkruar emocionin dhe dinamikën e lidhjes mes Elizabeth Taylor dhe Richard Burton.

Elizabeth Taylor (Liz Taylor) lindi në Angli, më 27 shkurt 1932. Suksesin e parë e shënoi në moshën 11-vjeçare. Ndodhi me filmin “Lesi”, por në kinema kishte debutuar një vit më parë.

Më pas, kaloi nga një sukses në tjetër me interpretime të paharrueshme. Kujtoni “Gra të vogla”. “Babai i nuses”. “Babai bëhet gjysh“(1950 e 1951). “Një vend në diell” (1951).

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult