Esmeralda Shpata: Kur ti nuk duhesh… zhduku…

Esmeralda Shpata huaj

Nga Esmeralda Shpata

Një e kërcitur e gishtave dhe të bie petku në fund të këmbëve, ti mbetesh gollomosh para botës dhe i mbush mendjen vetes se s’të panë.

Nga ca fjalë të thëna, në momente kur njeriu nuk i zotëron instrumentet e rangut dhe të etikës, ty të dridhet buza e poshtme dhe e sipërmja kërkon ta qetësojë duke ia ndier përpëlitjen me prekje.

Je armik i vetes tënde, ia ke fshehur të vërtetat, të është mbushur mendja se i vë vulën gjithçkaje sa hap gojën.

Po kur ti nuk duhesh, kuptoje. Zhduku!

Tani e qepe.

Një gjest të tregoi ç’vend të vogël ke në sallën e madhe, madje skutë pa dritë, që shërben për të fshehur ndonjë rraqe.

E kalon situatën duke fshehur sytë tradhtarë dhe strukesh mes punëve të tua.

Kalojnë ca çaste ku mekanikisht punon, flet, përgjigjesh dhe qesh kot, këto janë të vështira, zotërohen nga spazmat e fyerjes që të është bërë.

Kalojnë orë, pulsi bie, në mes të rrëmujës së madhe të shpirtmendjes tënde. Të paktën kënaqesh që lotët i gëlltite në stomak, bashkë me dobësinë.

Ditë më vonë të është bërë kos, gjithë të prera, por ia ke gjetur vendin dhe ka filluar të mbahet për shkopi sedra.

Nuk e dija që këndonte karkaleci, kisha ditë, ia dëgjoja këngën në një deng të madh rrobash.

Sot e gjeta të ngordhur te shkallët.

Madje, kur ua tregova që ky paska kënduar, u panë sy më sy me njëri -tjetrin. Më thanë: “S’është mirë!”

Mbeta pa fjalë.

Nuk e vërtetoj dot sa e vërtetë është, ama ta zhdukë nga mendja se s’më duhet nuk mundem.

ObserverKult

*Titulli i origjinalit: “Pa ndjesë’


Esmeralda Shpata huaj

Lexo edhe:

Nga Esmeralda Shpata

Udha drejt shtëpisë është e shtruar me guriçka të vogla të mprehta. I shkel këmbëzbathur për ta ndier mundimin. Ngarkuar me supet e rëna dhe pamjen e ndrojtur e të sikletosur hap derën. Gjithë ato ditë që kam heshtur. Më është mbushur goja me pezhizhka. Nuk i besoj askujt.

Mangësia ime më ka lënë vetëm.

Kur hyj brenda nxjerr psherëtimat e mykura dhe filloj të gërmëzoj. Muskujt e fytyrës fillojnë të thyhen para pasqyrës.

Pamja e saj më ka mpirë. Nuk e dija se dinte të tilla marifete. E kam të vështirë ta përfytyroj të rregullt dhe të qetë. Ka përveshur këmishën deri te bërrylat dhe më pret rrugën. Gjuha e saj trupore nuk ka logjikë. Sikur të bëhesha asgjë ose furi rrebeshi në ato momente do të shpëtoja nga çdo e keqe në botë. Ajo më shkakton tmerr. Më çon në një bodrum pa ajër dhe ndez ca drita të forta. Çapitem nëpër pllakat e mendjes me shpresën se do të humbasë të gjithë njohjen dhe ndjeshmërinë.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult