Filarmonia e Kosovës sonte në “Verën e Ohrit”

Në programin e “Verës së Ohrit” sonte, skena e kishës katedrale “Shën Sofia” është rezervuar për performancën e Korit të përzier të Filarmonisë së Kosovës.

Kori i Filarmonisë së Kosovës është ansambël profesionist të cilin e përbëjnë 50 këngëtarë. Në një farë mënyre, ai vazhdon punën e ish korit të RTV Prishtina, i cili ishte i njohur mirë në rajon dhe më gjerë në vitet e 80-ta nën udhëheqjen e Rafet Rudi. Kori u shpërnda në vitin 1990 për shkak të konfliktit ushtarak, por pas një dekade, në vitin 2003 u formua sërish, tani si pjesë e Filarmonisë së Kosovës, dhe është ndërtuar në një nga ansamblet më të mira të korit në rajon.

Repertori i tyre është i gjerë dhe përfshin vepra nga repertori barok dhe romantik deri te veprat e kompozitorëve bashkëkohorë: А. Pert, Е. Uhitaker, O. Gjello, Е. Eshenuald, V. Tormis etj. Performancat e koncertit të korit në vitet e fundit përfshijnë masa dhe oratorios nga Mocart, Monteverdi, Bah, Vivaldi, Betoven dhe Hajdn, si dhe premiera botërore të veprave të reja nga kompozitorët e Kosovës. Kori performon në salla dhe ndërtesa të rëndësishme si: Katedralja e Shën. Luis në Paris, Teatri “Vajtrok në Hastings”, Bazilika e Papës San Paolo Fouri le Moura në Romë, Amfiteatri në Durrës, Bazilika Eukaristike në Pore Pol dhe të tjerë Bashkëpunoni me dirigjentët e ftuar si: Marko Vatovec dhe Damjan Mohninik (Slloveni), Marcio da Silva (Brazil / Britani e Madhe), Toshio Janagisava (Japoni) dhe të tjerë. Me punën e tij, Kori i Filarmonisë së Kosovës e vazhdon traditën e këndimit në kor që në Kosovë është e pranishme nga viti 1945.

Dirigjenti Hajrulla Sula ka studiuar kompozim në klasën e Mendi Mengiqit në Universitetin e Prishtinës dhe dirigjim në klasën e Bajar Berishës. Ai paraqitet si dirigjent dhe kompozitor në disa vende – Kosovë, Shqipëri, Gjermani, Bullgari, Turqi, Belgjikë, SHBA dhe të tjera.

Koncerti është në orarin standard të festivalit nga ora 21:00.