Kjo është fotografia më e njohur në botë/ A e dini ku gjendet ky peisazh?

charleas o'rear
Charles O'Rear mban fotografinë ikonike Bliss në vendin e vërtetë ku është bërë fotografia.

Fotografia e shkrepur në vitin 1996 nga Charles O’Rear, e njohur me emrin Bliss, është një ndër më të shikuarat në botën digjitale.

Ajo u ble nga Bill Gates dhe u përdor si foto ikonë e Windows XP-së.
Saktësisht ajo gjendet në Autostradën 12 dhe është plot me vreshta, ndërsa zona më e gjerë është plot me vila.

Nëse doni ta shihni, shkoni në Google Maps dhe shkruani koordinatat: 38.248966,- 122.410269

Bliss e fotografuar nga Charles O’Rear

Momenti i shkrepjes

Në janar 1996, O’Rear ishte duke u nisur nga shtëpia e tij në Shën Helena, Kaliforni, në Luginën Napa, për të vizituar të dashurën e tij, Daphne Irwin (me të cilën më vonë u martua), në qytet, siç bënte çdo të premte pasdite.

Duke vozitur nëpër qarqet Napa dhe Sonoma në Kaliforni, ai ndaloi dhe u largua nga rruga për të fotografuar një kodër të gjelbër dhe të harlisur në anën e autostradës.

O’Rear u pozicionua para kodrës së gjelbër, ku kapi këtë pamje, me një aparat fotografik me format të mesëm Mamiya RZ67.

Ai pati deklaruar se ishte veçanërisht vigjilent për një mundësi fotografie atë ditë pasi kishte kaluar në stuhi që e kishte gjelbëruar zonën.

Ai e dorëzoi foton në Westlight me emrin Bucolic Green Hills.

Westlight do të blihej nga Corbis në 1998, një nga agjencitë e fotografisë që Microsoft përdorte në atë kohë.

Microsoft zgjodhi imazhin e O’Rear për sistemin e tij të ri operativ Windows XP në 2001, duke blerë të gjitha të drejtat për të.

Ata i ofruan O’Rear-it atë që ai thotë se është pagesa e dytë më e madhe që i është bërë ndonjëherë një fotografi për një imazh të vetëm; megjithatë, ai nënshkroi një marrëveshje konfidencialiteti dhe nuk mund të zbulojë shumën e saktë.

Është raportuar të jetë “në gjashtë shifrat e ulëta”

Microsoft-i i bleu atij një biletë avioni për në Seattle dhe ai personalisht e dorëzoi filmin origjinal në zyrat e tyre, pasi korrierët dhe shërbimet e dërgesës refuzuan ta dërgonin pasi kuptuan vlerën e dërgesës.

Microsoft e riemërtoi imazhin në Bliss dhe e përdori atë si sfondin e parazgjedhur të desktopit për temën e paracaktuar të Windows XP.

Imazhi u bë gjithashtu pjesë e fushatës reklamuese të Microsoft-it prej 200 milionë dollarësh për të promovuar softuerin e tyre, Yes You Can. Si rezultat i suksesit të sistemit operativ, fotografia e O’Rear u bë një nga imazhet më të shikuara në histori.

Edhe pse O’Rear, 81-vjeçar, ka një karrierë të suksesshme me publikimin e fotografive të tij në mediat kryesore amerikane, njerëzit do ta mbajnë mend gjithmonë për Bliss Hill.

“Çdo ditë e më tepër e kuptoj se sa shumë rëndësi ka pasur fotografia “Bliss” e Microsoft-it në jetën time. Si krijues i fotografisë më të shikuar në histori, unë kam gëzuar çdo minutë të famës”, ka thënë fotografi O’Rear.

Përgatiti: N.B/ ObserverKult


Lexo edhe:

HISTORIA QË FSHIHET PAS KËTIJ MOMENTI IKONIK, SI U REALIZUA FOTOGRAFIA E FAMSHME E MONROES