Funerali i Mbretëreshës, ja çfarë pritet të ndodhë në dhjetë ditët e ardhshme

mbretereshes

Mbretëresha më jetë-gjatë e Britanisë, Elizabeta II vdiq pak orë më parë në moshën 96-vjeçare, kështu bëri të ditur Buckingham Palace. Nga koha e njoftimit zyrtar, çfarë do të ndodhë në ditët para funeralit shtetëror të Mbretëreshës mund të gjendet më poshtë.

Dita e vdekjes

Njoftimit zyrtar nga Buckingham Palace do t’i paraprijë një “kaskadë e thirrjeve”, me kryeministrin të informuar personalisht nga sekretari privat i Mbretëreshës, dhe lajmi i kaloi sekretarit të kabinetit dhe Zyrës së Këshillit Private, e cila koordinon punën e qeverisë në emër të monarkut. Vetëm atëherë do të bëhet “njoftimi zyrtar” për publikun.

Flamujt nëpër rezidencat mbretërore, Whitehall dhe ndërtesat e tjera qeveritare më pas do të jenë ulur në gjysmështizë, me faqen e internetit të familjes mbretërore të ndryshuar në një faqe mbajtëse të zezë me një deklaratë të shkurtër që njofton vdekjen e Mbretëreshës. Faqet e internetit të qeverisë ndryshojnë gjithashtu për të shfaqur një seksion të zi.

Kryeministri/ja është anëtari i parë i qeverisë që bën një deklaratë.

Në Buckingham Palace, tradita është të rregullohet njoftimi zyrtar i vdekjes në kornizë në kangjellat. Ndërkohë, Westminster Abbey dhe Katedralja e Shën Palit do tu bien këmbanave të tyre në mesditë.

Përshëndetjet ceremoniale me armë priten në Hyde Park dhe në Tower Hill dhe do të mbahet një minutë heshtje kombëtare.

Mbreti Charles do t’i drejtohet audiencës për herë të parë me kryeministren. Ai do të takohet gjithashtu me Earl Marshall për të nënshkruar zyrtarisht planet e plota të funeralit, me disa detaje të funeralit shtetëror, që pritet të mbahet pas 10 ditësh. Charles do të japë një transmetim për vendin dhe Commonwealth këtë mbrëmje.

Dita e parë pas vdekjes

Këshilli i Aderimit, i cili përfshin figura të larta qeveritare dhe këshilltarë të fshehtë, do të mblidhet në Pallatin e ShënJames në orën 10:00 për shpalljen kryesore të mbretit të ri, i cili lexohet në publik nga një ballkoni në Pallatin e Shën James. Një proklamatë e mëtejshme do të lexohet në Royal Exchange në qytetin e Londrës. Pasdite, mbreti i ri do të ketë audiencë me kryeministrin dhe kabinetin, liderin e opozitës, kryepeshkopin e Canterbury-t dhe dekanin e Westminster-it.

Homazhet do të bëhen në parlament. Flamujt do të jenë në shtizë të plotë për Këshillin e Aderimit dhe do të qëndrojnë në shtyllë të plotë për 24 orë, përpara se të kthehen në gjysmështizë deri të nesërmen e funeralit.

Dita e dytë

Arkivoli do të niset nga Balmoral për të marrë rrugë në Pallatin e Holyroodhouse.

Do të ketë shpallje në vendet e transferuara në Edinburg, Cardiff dhe Belfast njëkohësisht në mesditë. Homazhet në parlament ka të ngjarë të vazhdojnë.

Dita e tretë

Do të ketë një procesion ceremonial nga Holyrood përgjatë Mile Mbretërore në Katedralen e Shën Giles për një shërbim ku marrin pjesë anëtarët e familjes mbretërore. Pas këtij shërbimi, Katedralja e Shën Giles do të hapet për publikun për 24 orë.

Sipas planeve të London Bridge, Mbreti Charles pritet të udhëtojë në Pallatin e Westminsterit për të marrë një mocion ngushëllimi. Më pas ai do të fluturojë për në Edinburg. Në aktin e tij të parë si sovran, ai do të marrë pjesë në Pallatin e Holyroodhouse për ceremoninë e çelësave, e ndjekur nga një shërbim në Katedralen e Shën Giles. Ai do të ketë paraqitjen e tij të parë me ministrin e parë të Skocisë dhe gjithashtu do të marrë një mocion ngushëllimi në parlamentin skocez.

Dita e katërt

Në mbrëmjen vonë, arkivoli pritet të zhvendoset në stacionin Edinburgh Waverley, ku më pas do të udhëtojë me trenin mbretëror gjatë natës, duke mbërritur në stacionin Shën Pancras në Londër mëngjesin e ardhshëm.

Mbreti Charles fluturon për në Irlandën e Veriut ku do të marrë një mesazh ngushëllimi në Kështjellën Hillsborough dhe do të marrë pjesë në Katedralen e Shën Anës në Belfast për një shërbim lutjeje dhe reflektimi mbi jetën e Mbretëreshës Elizabeth II.

Do të bëhet një provë për procesionin e arkivolit të mbretëreshës së ndjerë nga Buckingham Palace në Westminster Hall.

Dita e pestë

Arkivoli pritet të mbërrijë në Pallatin Buckingham për disa orë përpara ceremonisë së madhe të planifikuar në Londër atë ditë.

Në ngjarjen e parë të madhe ceremoniale që i paraprin funeralit, arkivoli i mbretëreshës së ndjerë do të bartet nga Pallati Buckingham në Westminster Hall për fillimin e pesë ditëve. Pritet që arkivoli të mbahet në një karrocë armësh. Pas mbërritjes, do të ketë një shërbim të shkurtër.

Gënjeshtra në shtet është një mundësi për publikun që të bëjë nderimet e tij. Arkivoli do të montohet në një katafalkë në mes të sallës Westminster, e cila do të jetë e hapur për publikun për 23 orë në ditë.

Dita e gjashtë

Vazhdon fillimi i pesë ditëve.

Dita e shtatë

Mbreti Charles do të udhëtojë në Uells për të marrë pjesë në një shërbim në Katedralen Llandaff në Cardiff, më pas do të vizitojë Senedd-in e Uellsit dhe do të marrë një mocion ngushëllimi. Ai do të ketë një audiencë me ministrin e parë të Uellsit.

Detashmentet e Commonwealth do të fillojnë të mbërrijnë në Londër.

Dita e tetë

Mbreti Charles pritet të presë guvernatorët e përgjithshëm dhe kryeministrat nga sferat.

Dita e nëntë

Në prag të funeralit, Charles do të mirëpresë familjet mbretërore të huaja që marrin pjesë në funeralin. Të ftuarit VIP jashtë shtetit pritet të marrin pjesë.

Dita e dhjetë

Funerali shtetëror do të mbahet në Westminster Abbey. Arkivoli do të mbahet nga Westminster Hall në një procesion drejt abacisë. Do të ketë dy minuta heshtje në të gjithë vendin. Pas shërbimit njëorësh, një procesion i madh ceremonial do të shoqërojë arkivolin në Hyde Park, ku do të transferohet nga karroca e armëve në makinën e vdekjes shtetërore dhe do të udhëtojë për në Windsor. Pas një procesioni nëpër Windsor, një shërbim përkushtimi do të mbahet në kapelën e Shën Georges, Kështjella Windsor, gjatë së cilës arkivoli do të ulet në kasafortën mbretërore.

Përndryshe, Elizabeta II, me emër të plotë Elizabeth Alexandra Mary u lind më 21 prill 1926, ajo ishte Mbretëresha e Mbretërisë së Bashkuar dhe 14 mbretërive të tjera të Komonuelthit. Mbretëresha mori fronin në vitin 1952 dhe mbretëroi për 70 vite. Tani fronin do ta marrë djali i saj i madh, Charles, ish-Princ i Uellsit.