Gjendet një mozaik 2.700-vjeçar në Turqi

Një mozaik 2.700-vjeçar që mendohet se i përkiste një romaku të pasur u zbulua në një kupe në formë shtëpie 10 metra nën tokë në Turqinë perëndimore.

Policia turke mësoi se gërmime të paligjshme u kryen në kopshtin e një rezidence pranë tregut historik të Kemeraltit dhe Rrënojave të Agora-s në provincën e Izmirit. Ku rrugët e ngushta nuk lejojnë veturat të hyjnë në lagje.

Pas një ndjekjeje njëmujore, policia arrestoi tre të dyshuar. Të cilët po përpiqeshin të gërmonin mbetjet historike duke gërmuar një tunel.

Pas arrestimeve, ekspertët e Muzeut Arkeologjik të Izmirit kryen kërkime në zonë dhe gjetën një mozaik me përmasa 178 x 171 centimetra. Dhe dy kolona me fyell me gjatësi dy metra që i përkasin periudhës së hershme romake që mbulon vitet 753-509 p.e.s.

Mozaiku, që paraqet dy figura njerëzore me gjela, mendohet se i përket një romaku të pasur. Dhe zakonisht gjendet në sallat e shtëpive, duke simbolizuar madhështinë dhe pasurinë.

Të dyshuarit raportohet se i kanë thënë policisë se kur po bënin shpime në kopshtin e shtëpisë për të nxjerrë ujë. Kanë vërejtur se makina e ndërtimit nuk ka lëvizur përtej një niveli të caktuar dhe kur kanë hapur pusin me lopatë kanë gjetur mozaikun dhe kolonat.

Zona është vendosur nën mbrojtje pas zbulimit të mozaikut. I cili thuhet se është i rrallë në botë./AA

———————————————–

LEXO EDHE: MOZAIKU I TIRANËS, DËSHMI E FAKTE TË REJA

Vazhdojnë gërmimet në Mozaikun e Tiranës. Që sjellin dëshmi e fakte të reja për historinë e kryeqytetit.

Ministrja e Kulturës e Shqipërisë, Elva Margariti ka inspektuar gërmimet e reja tek mozaiku i Tiranës. Ku ka pasur zbulime të reja në hapësirën e vilës romake me mozaik. Dhe me këtë edhe dëshmi e fakte të reja për historinë e kryeqytetit.

Gjithashtu është zgjeruar hapësira e gërmimeve. Duke nxjerrë në dritë gjithë gjurmët e vendbanimit.

Zbulimet e reja shtyjnë periudhën e banimit të këtij territori. Deri në fund të shekullit të I-rë. Grupi i ekspertëve që po punon në këtë sit arkeologjik. Shprehet se muret e zbuluara janë mure të shekullit të V-të dhe të VI-të pas erës sonë. Dhe janë faza e fundit kur kjo zonë është banuar.