Gruaja që mposhti pabarazinë në maratonën e Bostonit (foto)

Maratona e Bostonit në Shtetet e Bashkuara në fillimet e saj organizohej ekskluzivisht vetëm për meshkuj. Gratë nuk lejoheshin të merrnin pjesë në maratonë.

Por më 19 Prill 1967, ishte Kathrine Switzer (numri numër 261) e cila theu këtë tabu, duke shënuar historinë si pjesëmarrësja e parë grua në një maratonë.

Ishte regjistruar si “K.V. Switzer” , dhe për dy milje të tëra u ndoq nga një zyrtar i garës, nga Jock Semple, i cili përpiqej ta ndalonte, t’ia hiqte numrin dhe ta nxirrte nga gara, por ajo arriti ta përfundonte garën përv 4 orë e 20 minuta.

Në vitin 1972 gratë u lejuan të merrnin pjesë zyrtarisht Maratonën e Bostonit.

Switzer mori pjesë më pastaj edhe në 39 maratona tjera dhe ishte fituesja e grave në Maratonën e qytetit të New York në 1974. Koha e saj më e mirë personale për distancën e maratonës është 2:51:37, në Boston në 1975.

Switchzer u zgjodh Gruaja më e Shquar e Dekadës (1967–77) nga Revista Botërore e Runner dhe më vonë u bë një komentatore televizive për maratonat, duke filluar me Maratonën Olimpike të grave 1984, dhe mori edhe çmimin Emmy për kontributin e saj.

Ajo shkroi “Vrapimi dhe ecja për gratë mbi 40 vjeç” në vitin 1997. Botoi ​​kujtimet e saj në librin “Gruaja Maratonë”, në prill të vitit 2007, në 40 vjetorin e Maratonës së Bostonit. Në prill 2008, Gruaja Marathon fitoi çmimin Billie për gazetari për portretizimin e saj frymëzues të grave në sport. Kur merr pjesë në Maratonën e Bostonit, Switchzer lumturohet kur sheh vrapuese të tjera femra.

U përfshi në Sallën e Grave të Famshme të Kombit, (një institucion amerikan i krijuar në vitin 1969), në vitin 2011,  për nxitjen e një revolucioni shoqëror që synonte fuqizimin e grave në të gjithë botën përmes vrapimit. Që nga viti 1967, ajo ka punuar për të përmirësuar mundësitë e vrapimit për gratë në të gjithë botën, transmeton ObserverKult.

Në vitin 2015 Kathrine Switchzer lançoi organizatën e globale jo-fitimprurës “261 Fearless” me një program ambasadori, një sistem trajnimi të klubit. “261 Fearles” përdor vrapimin si mjet për të fuqizuar gratë për të kapërcyer pengesat e jetës dhe për të përqafuar një jetë të shëndetshme.

Në vitin 2017, Shoqata Atletike e Bostonit njoftoi se nuk do ta jepte për vrapuesit numrin 261 për nder të Switcher.

261 Fearless, numëron sot 13,700 gra – gati gjysma e numrit të përgjithshëm të vrapuesve./ ObserverKult