Aq shumë abuzohet me dashurinë, prandaj aq pak i besojnë…

hygo

Viktor Hygo:

Është abuzuar kaq shumë me fuqinë e një shikimi në historitë e dashurisë, saqë tashmë pak kush i beson.
Sot, pak njerëz guxojnë të thonë se dy qenie njerëzore kanë rënë në dashuri, për shkak se kanë parë në sy njëri-tjetrin. E megjithatë, në këtë dhe vetëm në këtë mënyrë, nis një dashuri.

ObserverKult

Lexo edhe:

ÇKA MENDONTE VIKTOR HYGO PËR ATA QË JU BËJNË KEQ TË TJERËVE?

“…kur u bëni keq të tjerëve, ju merrni përsipër një farë përgjegjësie. Duke vënë tjetrin në rrezik, ju vini edhe jetën tuaj në rrezik, sepse rrjedha e ngjarjeve mund t’iu përmbysë pa pandehur edhe ju.

Por kjo nuk e ndalon njeriun që është me të vërtetë i keq. Vuajtjet e njerëzve janë gëzim për të. Ai dëfren kur sheh tjetrin që sfilitet.

Vuajtjet e ngazëllejnë pa masë. Atij i këndon zemra kur sheh tortura. Ambicie, lakmi janë fjalë që duan të thonë se dikush flijohet për të kënaqur tjetrin. Sa gjë e trishtuar: edhe vetë shpresa mund të ketë një kuptim të mbrapshtë.

Të kesh mëri dikë, do të thotë t’i duash të keqen. Pse jo të mirën? Mos vallë sepse vullneti ynë priret më shumë nga e keqja?

Një nga detyrat më të rënda për njeriun e drejtë, është të shkulë vazhdimisht nga shpirti i tij një keqdashje që mezi duket. Pothuajse të gjitha dëshirat tona, po t’i këqyrësh hollë përmbajnë diçka që do na vinte turp t’i rrëfenim.

Por keqbërësi i përsosur – dhe në botë ka vërtetë një përsosuri të fëlliqur – ndjek këtë rregull: sa më keq për të tjerët, aq më mirë për mua. Ndërgjegjja e tij është një gufë e errët…”

(Shkëputur nga romani “Njeriu që qesh”)

ObserverKult