Hymn i të dëshpëruarit


Nga Immanuel Mifsud

Filloj të mendoj se gjaku im po sëmuret,
Filloj të mendoj se nuk më do më,
Filloj të mendoj se do të harroj edhe se si të buzëqesh,
Filloj të mendoj se sytë e mi do të shkrihen së shpejti;
Filloj të mendoj se duart e mia së shpejti do të bien,
Filloj të mendoj se do të humbasë fytyrën time,
Filloj të mendoj se së shpejti do të shpërthej në lot
Filloj të mendoj se së shpejti do të hap këmbët
për të lindur një djalë të shëmtuar me sy të skuqur,
Filloj të mendoj se së shpejti do të harroj emrin tim.
Filloj të mendoj se së shpejti do të lidhë litarin
për të zgjedhur këtë lule jashtë vendit të saj,
për të drejtuar këtë anije mbi disa shkëmbinj
Filloj të mendoj se do të harroj kush je.
Filloj të mendoj se gjaku im do të fillojë të rrjedhë së shpejti
do të shpërthejë papritur nga poret e mia.
Filloj të mendoj se së shpejti do të bëhem një flutur nate,
Filloj të mendoj se do të bëhem një pulëbardhë.
Filloj të mendoj se së shpejti do të përfundojë gjithçka
dhe unë do të qëndroj këtu duke u lëkundur sipas vetes
si një lule që është lidhur me një litar të trashë
si një lule që është tharë nën hënën,
si një djalë duke pritur zërin e nënës së tij,
si një djalë që qan për ndihmën e nënës së tij,
si një djalë i fshehur në mburojën e nënës së tij.
Filloj të mendoj se nuk mendoj më.

Përktheu: Çlirim Qormemeti

ObserverKult


Lexo edhe:

EQREM ÇABEJ SHKROI HIMNIN E FLAMURIT, POR PSE E “FSHIU”?

Himni i flamurit që shkroi Eqrem Çabej, në konkursin e vitit 1937: Atje lidhet besa e Zotit, për liri dhe për Atdhe!

Më 1937-ën, Çabej do të shkruante këtë himn, në konkursin “për një himn të ri, me frymë thjesht shqiptare”. Por, ai e tërhoqi këtë krijim nga konkursi, kur mësoi se në këtë konkurs ishin pjesëmarrës personalitete të cilët, Çabej i nderonte dhe i çmonte shumë, duke mos e konsideruar veten të denjë të matej…

Tekstin e plotë mund ta gjeni KËTU