Këndimi me tepsi, traditë e hershme shqiptare (VIDEO)

Folklori dhe traditat shqiptare, janë sa të lashta, aq edhe të larmishme. Një prej këture traditave, ndoshta ndër më të bukurat e më të veçantat është edhe këndimi me tepsi.

Tepsia (tigan bakri) është një formë popullore e zëvendësimit të veglave muzikore në mesin e komuniteteve në malet Dinarike.

Tepsia vendoset mbi sofër, ndërsa rreth saj, vajza dhe nuse këndojnë. Ajo që e sjell tepsinë me dorën e djathtë, ka një unazë më të madhe se të zakonshmet, në mënyrë që krisma e unazës dhe rrotullimi i tepsisë të krijojnë melodi.

Videoja është bërë nga etnografët japonezë nga Muzeu Kombëtar i Etnologjisë në Osaka, të cilët, vizituan rajonin dhe regjistruan shfaqje të trashëgimisë kulturore.

Kënga që përcillet me tepsi është kënga “Në dërrasë të vekut kush po m’kjan”.

ObserverKult

Kliko edhe:

DY PLUMBA QË GODITËN NJËRI-TJETRIN NË BETEJËN E ÇANAKALESË

gali tepsi Çanakalesë

A tregon një imazh viral dy plumba që janë “përplasur” gjatë Betejës së Galipolit ( Çanakalesë) ?

Imazhi që tregon dy plumba që goditën njëri-tjetrin, dukesupozuar se ka ndodhur gjatë asaj beteje, është bërë virale në gjithë botën tash e shumë vjet.

Së pari u shfaq në vitin 2015. Por në publikimin e parë thuhej:

“Këta dy plumba u përplasën në betejën e Galipoli në 1915, shanset që kjo të ndodhë janë 1 në miliard” .

Por komentet dominuese ishin: “Nuk janë dy, por tre plumba”.

Ndërkaq, ekspertët e balistikës që shqyrtuan imazhin nuk ishin të bindur se plumbat “përplaseshin”.

Tekstin e plotë e gjeni KETU

ObserverKult