Këta janë ndër turistët e parë që vizituan piramidat (fotografi të rralla)

Turistët e hershëm që vizituan piramidat dhe rrënojat e Egjiptit të Lashtë, 1860-1930.

Nga fundi i shekullit të tetëmbëdhjetë, Egjipti nuk ishte i njohur për turizëm. Ishte si një cep i varfër dhe i lënë pas dore nga Perandorisë Osmane dhe nga betejat e pafundme për pushtet midis udhëheqjes së tij.

www.rarehistoricalphotos.com

Më 1798, mbërriti Napoleoni në krye të një ushtrie franceze, i ndjekur nga afër nga britanikët, të cilët kishin treguar pak interes për Egjiptin.

www.rarehistoricalphotos.com

Pas tërheqjes franceze, me Mehmet Ali Pashën, Egjipti gradualisht u kthye kah oksidenti. Dhe kur në vitin 1845, Aleksandrinë e vizitoi romancieri anglez Thackeray, ai u shpreh: Nili “që ishte i veshur me mullinj çeliku” dukej “pak fare lindor”.

www.rarehistoricalphotos.com

Tregtia e hershme e turizmit në Egjipt filloi në shekullin e 19-të dhe u popullarizua krahas rritjes së egjiptologjisë si një kërkim akademik dhe amator. Sidomos, pas përfundimit të Kanalit të Suezit në 1869, u bë shumë më e lehtë të vizitosh Egjiptin.

ObserverKult

————————–

Lexo edhe:

FOTOGRAFIA E FUNDIT E ANIJES TITANIK NË DET