Kisha e ”Shën Nikollës” në Voskopojë e restauruar, ndër më të bukurat në Shqipëri

Kisha e Shën Nikollës në Voskopojë, tashmë e resturuar, është monument kulture i kategorisë së parë që prej vitit 1948.

Ministrja e Kulturës e Shqipërisë, Elva Margariti rikujtoi për publikun një nga punët e përfunduara nga institucioni që ajo drejton.

“Restauruam Kishën e “Shën Nikollës” në Voskopojë, Korçë, një nga më të bukurat në Shqipëri”, shprehet Margariti.

Kisha e Shën Kollit përfaqëson një ndër monumentet më të rëndësishme

Për Voskopojën dhe besimtarët e krishterë ajo përfaqëson një dëshmi të prekshme të rëndësisë historike për zonën dhe jo vetëm.

Përfundimi i ndërtimit të kësaj kishe daton që prej vitit 1721. Ky objekt është ndërtuar prej materialit të gurit të tipit bazilikal, me naos me kupolë, narteks dhe hajat.

Brendësia e kishës është dekoruar me piktura murale të ekzekutuara nga mjeshtri i shquar David Selenica dhe bashkëpunëtorët e tij Kostandini dhe Kristo.

Kisha e Shën Kollit përfaqëson një ndër monumentet më të rëndësishme të Voskopojës, jo vetëm për sa i përket arkitekturës por gjithashtu edhe cilësisë së pikturave, të cilat mbajnë autorësinë e mjeshtrit të shquar David Selenicës dhe të ateliesë së njohur të Athanas Zografit dhe Kostandin Zografit./ATSH

LEXO EDHE: Kisha e Shën Mërisë, xhevahir i trashëgimisë kulturore