Koloseumi i Romës, 10 fakte interesante…

koloseumi

Bukuria madhështore e Koloseumit bie në kontrast të fortë me numrin e përballjeve vdekjeprurëse që kanë ndodhur aty. Koloseumi ka ndryshuar gjatë shekujve, pse? Dhe mbi të gjitha, çfarë misteresh fsheh?

Në vazhdim mund të lexoni fakte që nuk i keni ditur rreth Colosseumm-Rome:

Përmasat

Koloseumi është një ndërtesë eliptike 189 metra e gjatë dhe 156 metra e gjerë, duke mbuluar një sipërfaqe prej 24,000 metra katrorë me një lartësi mbi 48 metra.
Ka rreth 80 hyrje dhe mund të strehojë 50 mijë spektatorë.

Ndërtimi

Koloseumi është ndërtuar për rreth 5 vite: nga 75 në 80 pas Krishtit.

Emri

Fillimisht i njohur si Amfiteatri Flavian (ndërtuar nga Vespasian dhe Titus i dinastisë Flavian). Emrin “Colosseum” e ka marrë pikërisht në Mesjetë: ndoshta sepse është afër statujës së “gjigandit” të Neronit.
Legjenda dikur ishte një tempull pagan, ku ai adhuronte djallin. Dhe në fund të çdo ceremonie, priftërinjtë i pyetën ndjekësit: “Colis Eum?” (“A e doni atë?”), transmeton ‘kohajone’.

Ka 80 hyrje, duke përfshirë një Portë Vdekjeje!

Për të pritur mbi 50,000 spektatorë, ishte e domosdoshme të kishte një sistem të ndërlikuar të daljeve dhe hyrjeve. Deri në 76 porta u hapën në zonën e ndenjëses, me secilën hyrje për plebët (qytetarët) që kërkonin një shenjë për hyrje. Vendkalimet e harkuara e bënë të lehtë për njerëzit që të evakuoheshin nga Amfiteatri në rast emergjence.

Hyrja në lojëra ishte falas

Perandorët e përdorën arenën për të promovuar politikën e tyre, kështu që hyrja në lojëra ishte falas për të gjithë romakët.

Kishte ashensorë për kafshët

Hipogeumi ishte një shtesë e mëvonshme në Amfiteatër. Ishte njësoj si punimet e fshehura të një anijeje, duke përfshirë sistemet, rrotullat, litarët dhe tubat.

Pishina e Koloseut

Ishin të organizuara betejat nauromachie, detare në ujë. Por nuk patën të njëjtin sukses të lojërave si me gladiatorët. Për të mbushur të gjithë arenën u deshën afërsisht 7 orë.

Ai synonte t’u siguronte komoditetet më të mira plebëve

Një arritje e jashtëzakonshme nga planifikuesit romakë u bë për të siguruar që kjo pikë referimi publike të kishte të gjitha lehtësitë. Ujësjellësit depozituan ujë, i cili furnizohej nga burime nëpër Koloseum për përdorim publik përmes tubave që kalonin nëpër mure.

Filma dashurie

Koloseumi ishte vendi i shumë filmave të dashurisë.

Kishte mbrojtëset nga shiu dhe dielli

Duke plotësuar nevojat e mijëra qytetarëve, një sistem i tërhequr i tejdukshëm kanavacash i projektuar posaçërisht i quajtur Velarium errësoi të gjithë arenën dhe mbrojti spektatorët nga shiu. Mekanizmi kompleks i rrotulluesve u përfol se operohej nga marinarë të veçantë.

ObserverKult

—————————–

Lexo edhe:

Koloseumi mbetet atraksioni më popullor për t’u vizituar

ObserverKult