Media italiane shkruan për ekspozitën e mjeshtrit Rraboshta që u hap te “Marubi”

Pjetër Rraboshta lindi në Shkodër, Shqipëri, në vitin 1917. Babai i tij ishte zejtar në një fabrikë veshjesh tradicionale. Rraboshta iu afrua fotografisë duke punuar në studion e Kel Marubit, ku punoi derisa hapi biznesin e tij midis vitit 1942 dhe 1943. Studio u quajt “Foto Rraboshta” dhe ndodhej në rrugën kryesore të qytetit.

Media italiane “Internazionale” i ka kushtuar këtë artikull pikërisht ekspozitës së mjeshtrit të fotografisë Rraboshta, që u hap në Muzeun Kombëtar të Fotografisë Marubi në Shkodër.

Media italiane shkruan për ekspozitën e mjeshtrit Rraboshta, te
Media italiane shkruan për ekspozitën e mjeshtrit Rraboshta, te
Media italiane shkruan për ekspozitën e mjeshtrit Rraboshta, te
Media italiane shkruan për ekspozitën e mjeshtrit Rraboshta, te

Rraboshta portretizoi kryesisht klasën e mesme dhe më të varfërit e shoqërisë. “Dhurata e tij ishte të tregonte realitetin ashtu siç është. Subjektet e tij përcjellin thelbin e një stili jetese autentik dhe në të njëjtën kohë të vështirë, “shkruan Zef Paci, kurator i ekspozitës në Muzeun Kombëtar të Fotografisë Marubi në Shkodër. “Në fotot e tij nuk gjejmë ndjenjën e optimizmit të treguar nga regjimi i kohës. Lumturia që ne shohim është lumturia e përjetshme, ajo që ekziston krah për krah me trishtimin.”

Media italiane shkruan për ekspozitën e mjeshtrit Rraboshta, te
Media italiane shkruan për ekspozitën e mjeshtrit Rraboshta, te

Në fotot e tij asgjë nuk vihet në skenë, ato janë momente të jetës së përditshme të kapura në rrugë, në oborret e shtëpive, në kishë, gjatë dasmave, në plazh apo në borë “. Historitë në të cilat ai u përqëndrua janë ato të vogla, të cilat vijnë nga poshtë. Ai nuk është larg nga subjektet e tij, ai ndihet pjesë e tyre ”.

Media italiane shkruan për ekspozitën e mjeshtrit Rraboshta, te
Media italiane shkruan për ekspozitën e mjeshtrit Rraboshta, te

Në vitin 1970 Rraboshta i dha shtetit arkivin e tij fotografik të 16.196 imazheve filmike. Ai vdiq në Shkodër në 1987.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 10 tetor 2021./Nga Internazionale- (dritare.net)

LEXO EDHE: Kur Enver Hoxha, Mehmet Shehu e Hysni Kapo pozonin me…