“Mister”: Ky është liqeni që i kthen kafshët në “gur” (Foto)

Në Luginën e Riftit dhe në “këmbët” e vullkanit Gelai në Afrikë, ndodhet një pellg i madh, kripësia e lartë e të cilit lejon vetëm disa specie të mbijetojnë.

Ideja e një liqeni që i kthen në çast kafshët në gur tingëllon si nga mitologjia greke. Në fakt ky fenomen tejet i veçantë ndodh në liqenin Natron në Tanzani.

Ky liqen është një nga liqenet më vdekjeprurës në botë. Ai është një hapësirë tejet e rëndësishme për çiftëzimin e flamengove, të cilat janë më pak të rrezikuara.

Gjatë stinës së shirave, pellgu mbushet me ujë, por më vonë temperaturat e larta shkaktojnë avullim intensiv.

Aty gjallojnë vetëm disa baktere të pasura me pigment të kuq, që e ngjyros intensivisht ujin, duke dhuruar pamje fantastike.

Liqeni Natron është shumë i cekët, thellësia varion nga 1.5 deri në 3 metra. Nxehtësia e ujit arrin deri në 50 dhe madje edhe 60 ° C. Përmbajtja e kripërave të natriumit në ujërat e liqenit është shumë e lartë.

Në muajt më të nxehta (shkurt dhe mars) edhe uji bëhet i trashë për shkak të kësaj.

Këto kushte favorizojnë aktivitetin e cianobaktereve halofil që jetojnë në liqenin Natron, për shkak të pigmentit të të cilit uji ka një ngjyrë të kuqe të gjakut.

Megjithatë, hija e ujit ndryshon në varësi të sezonit dhe thellësisë. E liqeni mund të jetë portokalli ose i kuq, dhe nganjëherë duket si një pellg i zakonshëm.

Ujërat e Natronit në Tanzani janë një rrezik i vërtetë. Për shkak të nivelit të lartë të ujit alkali, kripë e ngrirë çon në djegie të rënda nëse një person, një kafshë ose një zog është zhytur në liqen. Pikërisht kështu shumë zogj kanë gjetur vdekjen.

Më pas, trupat e tyre ngurtësohen dhe mumifikohen, duke u mbuluar me substanca minerale.

Këto veçanti të këtij liqeni lidhen edhe me Ol Doinyo Lengai, i njohur si “Mali i Zotit”, i cili është i vetmi vullkan aktiv që lëshon natrokarbonat./gazetatema.net

ObserverKult


Liqeni i Ohrit dhe Liqeni i Prespës

Lexo edhe:

NASA: LIQENI I OHRIT DHE PRESPËS, MË TË VJETRIT NË EVROPË

Liqeni i Ohrit dhe Liqeni i Prespës, janë dy nga liqenet më të vjetra të Evropës.

Këto dy liqene shtrihen në një zonë malore përgjatë kufijve të Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Greqisë.

Operacional-2 (OLI-2) në Landsat 9 kapi këtë imazh me ngjyra natyrale të liqeneve më 19 gusht 2022. Ohri është më i madhi dhe më i thelli nga të dy, me një thellësi mesatare prej 155 metrash (509 këmbë). Prespa ka një thellësi mesatare prej 14 metrash (45 këmbë).

Liqenet për jetëgjatësinë e tyre, i detyrohen aktivitetit të qëndrueshëm tektonik e cila bën, që toka nën to të fundoset, duke krijuar lugina të ulëta të rrethuara nga defekte. Kjo fundosje e vazhdueshme e luginave parandalon sedimentet dhe jetën e bimëve nga krijimi dhe shndërrimi i liqeneve në moçal me kalimin e kohës, siç ndodh me shumicën e liqeneve pas disa mijëra vjetësh.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult