Misteri i ‘pallatit madhështor’ në Jerusalem

Arkeologët izraelitë kanë zbuluar atë që ata thonë se është dëshmi e një pallati “madhështor” nga epoka e një mbretërie biblike hebraike në Jerusalem.

Strukturat prej guri të gdhendura në mënyrë të hollësishme dhe reliktet e tjera që lidhen me një ndërtesë të tillë u gjetën rreth 3 km në jug të Qytetit të Vjetër të Jerusalemit.

Arkeologët thonë se disa prej objekteve ishin varrosur mjeshtërisht, megjithëse nuk e dinë pse.

Pallati mendohet të jetë ndërtuar rreth shekullit 8 ose 7 para Krishtit.

Midis mbetjeve të zbuluara në atë që tani ndodhet lagjja lindore Talpiot, e njohur gjithashtu si Armon Hanatziv, prej guri të zbukuruar, gdhendje të cilat zbukurojnë majën e kolonave.

“Kolonat, të identifikuara me ndërtimin mbretëror të periudhës së Tempullit të Parë [Shekulli X-VI para Krishtit], janë më të bukurat dhe mbresëlënësit që janë zbuluar deri më tani,” tha një deklaratë Autoriteti i Antikiteteve të Izraelit (IAA), transmeton ‘konica.al’.

IAA shprehu “habi të madhe” që dy nga tri kolonat u gjetën “të varrosura mjeshtërisht, njëra mbi tjetrën”.

“Në këtë pikë është ende e vështirë të thuhet se kush i fshehu ato në mënyrën se si u zbuluan dhe pse e bëri atë,” tha Yaakov Billig, drejtor i gërmimit, duke shtuar se nuk ka dyshim se ky është një nga misteret në këtë lokacion unik, për të cilin do të përpiqen të ofrojnë një zgjidhje.

Billig tha se ndërtesa madhështore ndoshta u shkatërrua gjatë pushtimit babilonas të Jerusalemit në vitin 586 para Krishtit.

IAA tha se kushdo që jetonte në strukturën “monumentale” do të kishte një pamje “pa frymë” të një zone që tani njihet si Qyteti i Davidit, ose Wadi Hilweh në gjuhën arabe, dhe të tempullit hebre në një pllajë të shenjtë të njohur nga hebrenjtë si Temple Mount dhe myslimanët si Haram al-Sharif.

Pushtuesit mund të kishin qenë një nga mbretërit e Judës ose familja e pasur e një fisniku, sugjeroi IAA.

Gdhendjet ishin një simbol i njohur vizual i periudhës së mbretërive të Judës dhe Izraelit dhe shfaqeshin si një nga motivet në monedhën e shtetit modern të Izraelit, transmeton BBC.