“Mos i prisni thonjtë natën”, nga e ka zanafillën kjo këshillë e gjysheve tona

Besëtytnitë janë besime ose praktika që konsiderohen të paarsyeshme ose të mbinatyrshme nga jobesimtarët.

Ato i atribuohen fatit, magjisë, të mbinatyrshmes ose frikës nga e panjohura.

Por për ata që besojnë, këto bestytni merren seriozisht.

Cilat besëtytni lidhen me prerjen e thonjve gjatë natës?

Besëtytnitë janë më të përhapura në disa kultura se të tjerat. Ka gjëra të zakonshme e të pabesueshme.

Nga ana tjetër, ka bestytni që merren më seriozisht, si një bestytni nga kulturat hindu, japoneze dhe të tjera aziatike që i ndalon ata të presin thonjtë gjatë natës.

•Në kulturën hindu

Në Indi ata që praktikojnë hinduizëm kanë një besim të fortë se thonjtë dhe flokët nuk duhet të priten gjatë natës.

Ky nocion i referohet Lakshmit, perëndeshës hindu të pasurisë dhe fatit të mirë.

Thonjtë, veçanërisht thonjtë e këmbëve dhe flokët kanë shumë papastërti dhe baktere mbi dhe nën to.

Teoria është se prerja e thonjve gjatë natës lë papastërti rreth shtëpisë.

Lakshmi viziton natën dhe hindusët besojnë se prania e papastërtive në shtëpi do të shihet si një shenjë mosrespektimi, duke sjellë zemërimin e saj mbi ta.

Të zemërosh Lakshmin rezulton në humbjen e parave të shtëpisë dhe rënien në varfëri.

Megjithëse nuk ka asnjë provë të vërtetë që kjo është e vërtetë, shumica e ndjekin këtë rregull.

Në kulturën japoneze

Në Japoni, prerja e thonjve gjatë natës është gjithashtu e ndaluar.

Në këtë besim, kushdo që refuzon të qëndrojë merr një dënim shumë më të përhershëm.

Kultura dikton që prerja e thonjve gjatë natës do t’ju mbajë të mos jeni aty kur prindërit tuaj të ndërrojnë jetë.

Pse?

Sepse ti do të ndërrosh jetë para se ta bëjnë ata.

Për më tepër, besëtytnia japoneze është se shkurtimi i thonjve do të rezultojë në shkurtimin e jetëgjatësisë.

Kulturat tajlandeze

Besojnë se prerja e thonjve gjatë natës përfaqëson prerjen e kockave të prindërve tuaj, ndërsa kultura kineze beson se prerja e thonjve gjatë natës do të çojë në shpirtrat që ju shkaktojnë makthe. /dailyalbnews

ObserverKult


syri i keq magji

Lexo edhe:

PËR TË QESHUR APO PËR TË QARË! ENDE BESOHET NË MAGJI DHE NË “SY TË KEQ”

Syri i keq, është vështrimi që besohet se i shkakton dëm dikujt. Dëmi i mbinatyrshëm mund të vijë në formën e një fatkeqësie. Por flitet edhe për dëme në formë sëmundjeje. Dikush e qon deri te vdekja. Vdiq nga Syri i keq. E keni dëgjuar këtë?

Folkloristi Alan Dandes shkruan në librin e tij “Syri i keq: Historia e rasteve më domethënëse”, se “fati, shëndeti i mirë apo pamja e bukur e viktimës, provokojnë një sulm nga dikush nëpërmjet Syrit të keq…”.

Të bukurit tërhiqen nga ai sy. Të pasurit. Edhe të dashuruarit.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult