Ndërroi jetë kompozitori i njohur me prejardhje shqiptare

Pal Deshpali lindi në Blato të Korçulës më 18 qershor 1934 në një familje të shquar muzikore nga Arbanasi i Zarës. Babai i tij Shime Deshpali ishte poashtu kompozitor i njohur në Kroaci.

Dirigjenti dhe kompozitori i shquar kroat, akademiku Pal Deshpali, vdiq të enjten, më 16 dhjetor në Zagreb në moshën 87-vjeçare, njoftoi Akademia Kroate e Shkencave dhe Arteve, anëtar i plotë i së cilës ai ishte.

Pal Deshpali lindi në Blato të Korçulës më 18 qershor 1934 në një familje të shquar muzikore nga Arbanasi i Zarës. Mësimin e parë muzikor e mori nga babai i tij, kompozitori Shime Deshpali.

Shkollën e muzikës dhe gjimnazin e kreu në Zarë, ndërsa në vitin 1960 u diplomua për kompozicion në Akademinë e Muzikës të Universitetit të Zagrebit në klasën e profesor Stjepan Shulek. 

Veprat e tij më të njohura janë Variacione për Orkestër Dhomë (1957), Koncert për Violinë dhe Orkestër (1959), Koncert për Alto Saksofon dhe harqe  (1963) dhe Koncert për Cello dhe harqe  (2001).

Në Zarë në vitin 1961 themeloi Mbrëmjet Muzikore në St. Donat dhe Orkestra e Dhomës së Zarës. Nga viti 1962 deri në vitin 1967 ishte kryedirigjent i Orkestrës Simfonike të Radiotelevizionit të Zagrebit, transmeton ‘dardaniapress’.

Nga viti 1968 ai ishte dirigjent, dhe nga 1970 deri në 1981 ai ishte drejtor muzikor i Orkestrës Simfonike të Floridës dhe Operas Orlando në Florida. Nga viti 1981 deri në vitin 1986 ka qenë kryedirigjent i Filarmonisë së Zagrebit, ndërsa nga viti 1981 deri në vitin 1983 ka qenë edhe drejtor i programit muzikor të Festivalit Veror të Dubrovnikut. 

Ai ishte kryedirigjent nderi i Filarmonisë së Zagrebit. Ndër të tjera, ai ishte profesor ordinar i dirigjimit në Akademinë e Muzikës së Zagrebit, dirigjent i Filarmonisë së Tokios Geidai dhe profesor në Universitetin Kombëtar të Tokios, kryedirigjent i Orkestrës së Dhomës Kroate dhe Orkestrës së Dhomës së Splitit, si dhe drejtor artistik dhe dirigjent i Mozartin – Matinees e së dielës së Orkestrës Simfonike Sllovene.

Ai ishte kryedirigjent nderi i Orkestrës Simfonike HRT, kryedirigjent nderi i Filarmonisë së Zagrebit, kryedirigjent nderi i përjetshëm i Orkestrës së Dhomës Kroate, dirigjent nderi i Orkestrës Simfonike të Dubrovnikut dhe Orkestrës së Dhomës së Zarës. 

Akademiku Pal Deshpali ka drejtuar orkestrat e Zagrebit në turne të shumta në pothuajse të gjitha vendet evropiane dhe në Amerikë dhe Lindjen e Largët. Ai ka qenë dirigjent i ftuar në orkestra simfonike prestigjioze të huaja në Luksemburg, Tuluzë, Milano, Frankfurt, Bratislavë, Salzburg, Budapest, Bukuresht dhe Moskë.

Ai ka drejtuar gjithashtu Filharmoninë Mbretërore të Londrës, Orkestrën Simfonike Shtetërore Ruse të Moskës, Filarmoninë e Novosibirskut, Orkestrën Simfonike të Pitsburgut, Orkestrën e Festivalit të Çikagos në Grand Park, Filarmoninë e Tokios, Orkestrën Simfonike të Tokios dhe Operën dhe Operan e Yokohamas së Tokios.

ObserverKult


LEXO EDHE:

ARBEN DUKA NDËRROI JETË PËR SHKAK TË NJË ARRESTI KARDIAK