Një pjesë e historisë së kinemasë, posterët e famshëm

Posterët e filmit lindën në Francë në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, në të njëjtën kohë me lindjen e vetë kinemasë.

Posteri i parë ishte ai i vitit 1895 për të publikuar shpikjen e kinemasë së vëllezërve Lumière nga Jules Chéret dhe Marcellin Auzolle: ata përdorën stilin tipik të Art Noveau, me ngjyra të ndezura dhe personazhe të ilustruara të përshkruara në detajet më të vogla.
Në atë kohë kishte, në fakt, të ashtuquajturit piktorë të kinemasë, i cili kishte për detyrë të përfaqësonte vetë filmin me një ilustrim, për të tërhequr vëmendjen e njerëzve.

Kjo për shkak se, nganjëherë, imazhi është ajo që mbetet më e impresionuar në kujtesë.
Ekspresiviteti i përdorur në paraqitje ishte në të njëjtin nivel me një pikturë dhe emocioni i ndier në shikimin e saj, do të kishte qenë motivimi për të blerë biletën dhe për të përdorur produktin. Megjithatë, me ngritjen e Hollivudit, industrisë së madhe amerikane të filmit, posterat fituan një fizionomi më të detajuar. Gjithçka u studiua në detaje: nga zgjedhja e ngjyrave deri te identifikimi i elementit dominues për të nxitur kureshtjen e publikut.
Ishte përsosja dhe kujdesi që shoqëroi krijimin e saj. Mjeshtri i vërtetë i këtij arti të ri ishte Bill Gold (1921-2018), një dizajner grafik amerikan, i njohur për krijimin e disa prej posterave më të famshëm të të gjitha kohërave: Casablanca , Mystic River dhe The Exorcist.

Casablanca (Michael Curtiz, 1942).

Casablanca (Michael Curtiz, 1942). © brevestoriadelcinema.org / CC BY 2.0
Në Itali, tradita e së cilës u mbajt nga artistët e kohës, një shembull historik me vlerë është posteri sugjestionues i krijuar nga Leopoldo Metlicovitz për kolosalin e madh italian Cabiria (1914), filmi i Giovanni Pastrone me temë dhe mbishkrime nga Gabriele D.
Vizatimi përfaqëson një grua të re lakuriq, heroinë protagoniste të tregimit, të mbështetur nga dy duar gjigante dhe të mbështjellë nga flakët që ngrihen të kuqe si gjaku i sakrificës për të cilën ajo është e destinuar.

Cabiria (Giovanni Pastrone, 1914), posteri nga Leopoldo Metlicovitz.
Cabiria (Giovanni Pastrone, 1914), posteri nga Leopoldo Metlicovitz. © Halloween HJB / CC0 1.0


Në vitet 1920, kinemaja sovjetike fitoi famë botërore falë filmit të Ejzenstejn “The Potemkin Battleship” (1925) . Posteri është bërë nga piktori dhe fotografi rus Rodčenko: ai tregon në plan të parë dy topa të drejtuar nga shikuesi dhe një datë, 1905, viti i kryengritjes së marinarëve të betejës që u zhvillua në portin e Odessa (Ukrainë. ).
Luftanija Potemkin (Ejzenstejn, 1925).

Luftanija Potemkin (Ejzenstejn, 1925).
Në Amerikën e viteve 1950, posterat e filmave të Alfred Hitchcock arritën të përmbledhin kuptimin e filmave përmes një gjuhe simbolike, të përbërë nga ngjyra kryesore dhe forma të forta gjeometrike. Ky është rasti me veprën e Saul Bass për Vertigo (The Woman Who Lived Twice), By Northwest dhe Psyco.

Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958): posteri nga Saul Bass.
Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958): posteri nga Saul Bass. © thefoxling / CC BY-NC-SA 2.0

Më në fund, Italia në vitet 1950 dhe 1960 pa shfaqjen e lëvizjes neorealiste: regjisorë si Luchino Visconti, Vittorio De Sica dhe Roberto Rossellini morën frymëzim nga historitë bashkëkohore për të përfaqësuar jetën e njerëzve të zakonshëm në Italinë e pas Luftës së Dytë Botërore. Anselmo Ballester dhe Ercole Brini firmosën disa nga posterët më të famshëm të kohës, duke përfshirë posterin e famshëm të Hajdutëve të Biçikletave (Vittorio De Sica, 1948)./fjala.al

Hajdutët e biçikletave (Vittorio De Sica, 1948).

————————————-

Lexo edhe:

HISTORIA E VËRTETË: SA U PAGUA LEONARDO DA VINÇI PËR KRYEVEPRËN?