Piramidat e tokës shqiptare, 200 varre madhëshore deri 5 mijë vjet të vjetra

Këta grumbuj gurësh, nuk janë të rastësishëm, as të hedhur nga ndonjë gurore aty pranë, ata janë vendosur në këtë formë, 3 mijë, deri 5 mijë vjet më parë.

Njëjtë siç ndodhi me piramidat në Egjipt apo në vendet e tjera, që u lartësuan për të kujtuar pushtetin e faraonëve, mbretërve të ndryshëm. Njerëzit e ndryshëm, paraardhësit tanë, krijuan këto kodra varre të gurta për të nderuar prijësit e tyre të mëdhenj.

Ky nuk është një rast i izoluar, sepse në Shqipëri kanë dalë në dritë zbulime të jashtëzakonshme deri me sot të panjohura zyrtarisht për publikun e gjerë shqiptar, e aq më pak nga shkenca, përtej kufijve.

Këto nuk janë legjenda, por monumente të mirëfillta të ndërtuara me gurë në formën e piramidave. Ato kanë një lartësi deri në dhjetë metra dhe janë ndërtuar disa mijëra vite me parë në majat e disa prej maleve në Shqipërinë e sotme.

Këto zbulime të panjohura më parë, munden vërtetë të ndryshojnë historinë e deritanishme.

Kujt i përkasin këto ndërtime deri 10 metra të larta?  Ku ndodhen dhe përse konsiderohen si një ndër zbulimet më të mëdha të arkeologjisë shqiptare?  Cilët janë prijësit që prehen në këto varre?…

Për më shumë, ndiqni dokumentarin “Gjurmë Shqiptare”