Poezia e Visar Zhitit në filmin irlandez “To the moon”

edhe ëndrrat lodhen poezi nga visar zhiti
Visar Zhiti

Në këtë film dëgjohet edhe një poezi në gjuhën shqipe, ‘Elegjia e Pyjeve’ e poetit të shquar shqiptar, Visar Zhiti

Filmi ‘To the Moon’ i regjisorit Irlandez Tadhg O’Sullivan fitoi çmimin e parë në Festivalin e Filmit Irlandez.

Në këtë film dëgjohet edhe një poezi në gjuhën Shqipe, ‘Elegjia e Pyjeve’ nga i madhi Visar Zhiti.

Një film nga regjisori irlandez Tadhg O’Sullivan ku prania e hënës në film, letërsi e forma të tjera të artit në të githë planetin janë baza e tij. 

Në të është një magjepsje e përbashkët me Hënën që kryqëzon kulturat dhe traditat për t’u bashkuar që formon pikën kryesore. Ai kombinon shkrime ndërkombëtare, klipe filmash nga 25 vende. Dhe muzikë me efekt soditës dhe atmosferik, i cili, së bashku me natyrën universale të hënës si një simbol, transmeton ‘rtklive’.

Kjo është një ode kinematografike ndaj hënës e bërë në një pjesë të madhe nga burime arkivore të kombinuara me fragmente letrare. Interesante ideja se si njerëzit ndër epoka, kanë tërhequr nga hëna ëndrrat e arratisjes. Mitet e parajsës, këngët e mallit dhe humbjes, histori të së ardhmes së humbur.

LEXO EDHE: “Ju tregoj të panjohurat e Vaçe Zelës, Ilia Shytit dhe Visar Zhitit…”