Portreti i Picassos “Femme Assise Près d’une Fenêtre” në ankand për 55 milionë dollarë

Pablo Picasso “Femme Assise Près d’une Fenêtre (Marie-Thérèse)” (“Gruaja ulur afër një sritare”), një portret i dashurisë në adoleshencë dhe “muzës së artë”, do të ofrohet në mbrëmjen e artit të shekullit të 20-të të Christie në New York më 11 maj, me një vlerësim prej 55 milion dollarë.

“1932 ishte një vit krijimi ose pushimi për Picasso,” tha Vanessa Fusco, bashkëthemeluesja e shekullit të 20-të. “Ai ishte 50-vjeçar. Ai ishte i arritur, i famshëm … por çfarë vjen pas suksesit kritik? A do të vazhdonte ky pionier të përtërinte, apo do të mbështetej thjesht në të kaluarën e tij, në reputacionin që do të kishte ndërtuar?”

Në mes të një martese të trazuar me Olga Khokhlova, Picasso u takua dhe filloi një lidhje me Marie-Thérèse Walter, e cila u bë frymëzimi për disa nga skulpturat, vizatimet dhe kanavacat e tij më të kërkuara. Por ndërsa shumë nga pikturat e kësaj periudhe përshkruajnë një grua nudo të shtrirë në prehje, “Femme Assise Près d’une Fenêtre (Marie-Thérèse)” tregon një figurë që është vigjilente dhe e pranishme. “Një nga tiparet më të habitshme të (veprës artistike) është shkalla e saj monumentale. Me pesë metra të gjatë, ajo jeton në pëlhurë”, tha Fusco, “këtu ka më shumë psikologji sesa në pikturat e tjera. Ekziston një sensualitet i thellë pa duke qenë në ndonjë mënyrë degraduese “.

“Femme Assise Près d’une Fenêtre” për herë të fundit doli në ankand në shkurt 2013, kur u shit për 28.6 milion £ (44.8 milion dollarë, përfshirë tarifat) tek garantuesi i palës së tretë në Sotheby’s London. Blerësi ishte personi i vetëm që dukej se po bënte oferta për punën, përmes telefonit me Patti Ëong, kryetarin e Azisë së Sotheby. Në paraqitjen e tij të parë në ankand, në Christie’s Neë York në 1997, ajo u shit për 7.5 milion dollarë (përfshirë tarifat). Piktura ishte gjithashtu së fundmi në shfaqje publike në Picasso 1932, një ekspozitë kushtuar “vitit të mrekullive” të artistit në Musée Picasso, Paris dhe Tate Modern, Londër në 2017-2018, transmeton ‘lapsi.al’.

Portreti tani do të ankorojë shitjen e re të mbrëmjes së artit të shekullit të 20-të të shtëpisë së ankandit, e cila zëvendëson kategorinë e Artit Impresionist dhe Modern dhe përfshin vepra nga afërsisht vitet 1870 deri në vitet 1980. Fusco tha se formati i ri u prezantua nga një “nevojë organike për të ripërcaktuar mënyrën e mbajtjes së ankandeve dhe për t’iu përgjigjur mënyrës se si po mbledhin koleksionistët”.

LEXO EDHE: Carl Gustav Jung: Pablo Pikaso, psikologjia e artit të tij