Statuja e vjedhur romake kthehet në Francë pas 50 vjetësh

Drejtoresha e muzeut, Catherine Monnet, u prek dukshëm kur Arthur Brand ia ktheu statujën.

Pothuajse gjysmë shekulli pasi u vodh, një statujë romake e perëndisë Bacchus i është dorëzuar muzeut francez ku u ekspozua.

Bronzi i shekullit të parë i Bacchus si fëmijë u mor nga hajdutët në dhjetor 1973, së bashku me pesë mijë monedha romake.

Detektivi i artit Arthur Brand gjurmoi statujën në muze kur një klienti iu ofrua nga një koleksionist austriak.

“Pesëdhjetë vjet pas një vjedhjeje, është e padëgjuar që diçka të kthehet – normalisht ajo është shkatërruar”, tha ai për BBC.

Statuja 40 cm e lartë (15,7 in) u gërmua në vendin e fshatit galo-romak të Vertillum në Francën lindore në 1894 dhe vite më vonë u shfaq në një ekspozitë në Paris të veprave më të mira të artit të Francës.

Kur zoti Brand ia dorëzoi statujën Musée du Pays Châtillonnais këtë javë, drejtoresha Catherine Monnet tha se e kuptoi se sa më e bukur ishte se kopja që ishte ekspozuar, përcjell albanianpost.

Studiuesi holandez i artit, i cili ka krijuar një reputacion për gjurmimin e kryeveprave të vjedhura në mbarë botën, tha se muzeu ishte “i mahnitur” kur ai u tha atyre se kishte gjurmuar statujën e tyre të humbur.


Lexo edhe:

STATUJA E HADRIANIT ZBULOHET NË TURQI

ObserverKult