Afrim Demiri: Triptik për Ditën B

1. Zogu OTAN

Bombat i krisën 13-të g’zhojat e vove t’ pulës klluqe
Në bodrumin e sh’pisë
çeli veç një zog i bardhë si bora
Të tjerët nuk ishin ngjizë
nga frika e luftës

Dita ditës zogu rritej bashkë me shpresën tonë për mbijetim
ia ngjitëm emnin OTAN e ushqenim me trosha buke e ai me tanë bardhësinë tij

Ne dhe zogu OTAN
për 78 ditë jetuam
duke u shiku sy me sy se cili do të vdes i pari

Në ditën e fundit
kur krismat u ndalën
liria mveshi shpirtnat tanë
Cicërima e tij u shue padiktueshëm…

Saherë të shoh zog pule kujtoj
paralajmëruesin e lirisë për ne të ngujuemit

2. Hana e përgjakun

Për 78 ditë
Hana nuk ndërroj
mbeti e plotë
dhe e përgjakun

E trishtueme
shihte në tokë
maskrat
Dhe nuk e fshihte turpërimin
nga çmenduria
Njerëzore

Pastaj fshihej pas reve
dhe shkrehej në vaj
Derisa vërshoi shiu
i kuq

Ishin lotët e saj që vajtonin
për fatin tonë

3. Dritarja në qershi

Kur tomahovka ra në çerdhe të djallit
As një zog nuk fluturoi qiellit
plluma e sorra bashkë u futën në guvat e frikës
qentë u cijatën si mace

Çdo gja u ngri n’habi
Vetëm Dritarja e shpisë sime fluturoi si dallëndyshe e trembun
dhe u ngjit për degë të qershisë
xhamat e saj u banë pikë e pesë
si bebzat e syve t’mi
që plasën në qindra copë posi bomba
e shpresës

Liria ra prej qiellit
u vizatue në sytë e mi
si dritare e vjerun
në qershi

24 mars (1999-2021)

LEXO EDHE: Afrim Demiri: Një k’pucë grueje