Lumturia është sikur ato kështjellat e përrallave, portat e të cilave ruhen nga dragonjtë…

ObserverKult ua sjell disa thënie të zgjedhura të Alexandre Dumas, shkëputur nga “Konti i Monte Kristos”:

“Ata që kanë lindur të pasur dhe që i kanë mjetet për ta përmbushur çdo dëshirë, nuk e dinë se çka është lumturia e vërtetë e jetës, njësoj sikur ata që kanë qenë të hedhur mbi ujërat e stuhishëm të oqeanit vetëm me ndonjë dërrasë të vetme, mund vetë ta kuptojnë bekimin e ujërave të qeta.”

“Nuk besoj se ka qenë e menduar që njeriu ta arrij kaq lehtë lumturinë. Lumturia është sikur ato kështjellat e përrallave, portat e të cilave ruhen nga dragonjtë. Ne fillimisht duhet të luftojmë, në mënyrë që ta pushtojnë atë.”

“Shumëherë ne kalojnë përskaj lumturisë pa e parë atë. Pa shikuar tek ajo, ose madje edhe e kemi parë dhe kemi shikuar në të, nuk e kemi njohur atë.”

“Është mënyrë e mendjeve të dobëta të shohin gjithçka përmes një reje të zezë. Shpirti e formon horizontin e vetë. Si pasojë qielli i së ardhmes paraqitet i stuhishëm dhe jo premtues.”

“Ajo që e kam dashur më së shumti pas teje është vetja ime. Është dinjiteti im dhe është ajo forca që më bënte superior nga burrave të tjerë. Forca ishte jeta ime. Ti e theve atë me një fjalë të vetme, prandaj unë duhet të vdesë.”

ObserverKult


Lexo edhe:

ALEXANDRE DUMAS: DALLIMI MIDIS TRADHTISË DHE PATRIOTIZMIT ËSHTË VETËM ÇËSHTJE DATASH…

dumas

– Ai që ka ndjerë pikëllimin më të thellë është më i aftë të përjetojë lumturinë supreme.

– Asnjëherë mos kini frikë nga grindjet, por kërkoni aventura të rrezikshme.

– Gruaja është e shenjtë; gruaja që ti e do është e shenjtë.

– Është e nevojshme të kesh dëshiruar vdekjen, për të ditur se sa mirë është të jetosh.

– Dallimi midis tradhtisë dhe patriotizmit është vetëm çështje datash.

– Si shpëtova? Me vështirësi. -Si e kam planifikuar këtë moment? Me kënaqësi.

ObserverKult