Ankandi francez sfidon Meksikën me shitjen e artefakteve

Shtëpia franceze e ankandeve “Millon” mohoi akuzat e Qeverisë meksikane se në shitjen e qindra artefakteve para-kolumbiane ishte e paligjshme dhe vazhdoi me një ankand të mërkurën.

Ministria e Punëve të Jashtme e Meksikës, të martën, ka thënë se 95 nga 120 artefaktet në ankand duket se janë nga kultura meksikane, përfshirë qytetin emblematik para-kolumbian Teotihuacan, si dhe kulturat ulmeke dhe Maya.

Udhëheqësi i shtëpisë së ankandeve “Millon”, Alexandre Millon, ka thënë të mërkurën se Manichak dhe Jean Aurance, të listuar si pronarë të artefakteve plotësuan të gjitha kriteret ligjore për të justifikuar pronësinë e tyre në raport me koleksionin, të cilin ata e mblodhën pasi u dashuruan me një pjesë të një galerie në Paris më 1963.

“Problemi për Meksikën është se ky koleksion është shembullor në çdo mënyrë: sa u përket prejardhjes, botimeve dhe ekspozimit. Kjo duhet ta bëjë atë një platformë pozitive për Meksikën”, ka thënë Millon para ankandit.

Koleksioni përfshin skulptura, maska ​​dhe artefakte fetare që datojnë një mijë vjet para lindjes së Krishtit e deri në shekullin XVIII.

“(Qeveria meksikane v.j.) duhet ta përdorë këtë ankand për të thënë: ‘Shikoni këtë ankand, janë si këto që na duhen’ në përpjekje për të ndaluar ankandet e tjera të cilat mund të mos marrin të njëjtat masa paraprake”, vazhdoi Millon.

Tensionet në lidhje me artefaktet para-kolumbiane vijnë në mes të një diskutimi më të gjerë nëse koleksionistët dhe muzetë perëndimorë duhet të kthejnë artefaktet në vendet e tyre të origjinës. Koleksionistët dhe muzetë shpesh argumentojnë se atje u mungon kujdesi i duhur.

Presidenti francez, Emmanuel Macron, vitin e kaluar u bë lideri i parë perëndimor që inicioi një përmbledhje gjithëpërfshirëse të artefakteve të plaçkitura gjatë kohës së kolonializmit dhe premtoi të kthejë 26 prej tyre në Benin.

Ambasadori i Meksikës në Francë, Juan Manuel Gomez-Robledo, ka thënë: “Meksika është pronari i ligjshëm i këtyre veprave artistike dhe ne kemi ardhur këtu për të shprehur pakënaqësinë tonë dhe për të shpjeguar pse kjo është shkelje jo vetëm e ligjit meksikan, por edhe ligjit ndërkombëtar”/ Reuters.