“Gruaja e fatit” që frymëzoi miliona njerëz

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi, e njohur si “Gruaja e fatit” e Birmanisë, është mbajtur në arrest shtëpiak për 15 vite, nga 21 sa iu shqiptuan, në Burma, dhe ka frymëzuar miliona njerëz gjatë jetës së saj.

Duke marrë çmimin Sakharov për Lirinë e Mendimit në vitin 1990, ajo mbajti fjalimin e saj, tashmë të famshëm, “Liria nga frika”.

Në vazhdim mund ta lexoni një pjesë nga fjalimi i titulluar “Liria nga frika” që Aung San Suu Kyi e mbajti më 1990:

“Guximi mund të jetë një dhuratë, por ndoshta më i çmuar është guximi i fituar nëpërmjet përpjekjeve, guximi që vjen nga kultivimi i zakonit për të refuzuar që frika të diktojë veprimet e dikujt, guxim që mund të përshkruhet si “hir nën presion” – hiri që ripërtërihet vazhdimisht, përballë presionit të ashpër e të pandërprerë.

ObserverKult

Lexo edhe:

RITA ORA: BËJ ÇFARË DËSHIRON DHE FILLO TË JETOSH JETËN TËNDE

Lexo edhe:

MEHDI MALKAJ: MOS SHANI ME NËNË, AJO ËSHTË SHENJTORE

“Sot dua të diskutoj një temë e cila më ka bezdisur veshin dhe syrin. Më ka bezdisur veshin kur e dëgjoj dhe më ka dëmtuar syrin kur e shikoj.

Zonja dhe zotërinj, miq dhe shokë do ju lutesha për një gjë mos shani më nga nëna në Facebook se latë nam. Nuk keni punë me nënat o njerëz. Nëna është shenjtore. Nëna nuk është një gjë e zakonshme”.

“Unë që flas nuk kam patur lidhje me nënën se më ka lënë kur kam qenë pesë vjeç. Ndoshta unë e ndjej dhimbjen më shumë se ju. Nëna është shënjtore. Le të hapim një rubrikë të dënojmë të gjithë ata që shajnë nga nëna.

Le të jetë dhe nëna e kryeministrit dhe nëna e kryetarit të Bashkisë. Nuk ka faj nëna se këta të dy janë bërë rrugeçër. Nëna i ka rritur i ka shkolluar, i ka edukuar, u ka dhënë gji. O njerëz nuk kemi punë me nënat, mos shani nga nëna se është turp!”, tha ai kohë më parë. 

Tekstin e plotë e gjeni KETU

ObserverKult