Bëhu heroinë e jetës tënde, jo viktimë!

Gazetareja, shkrimtarja dhe regjisorja amerikane Nora Ephron, identifikohet për filmat e zhanrit komedi romantike.

Fitoi çmimin Bafta për skenar për “When Harry Met Sally”. Skenari u rendit nga Writers Guild of America në mesin e 40 më të mirëve të të gjitha kohërave.

Por, kur Nora Ephron vdiq tragjikisht në vitin 2012, nga shumë kontribute të rëndësishme që ajo dha, u pëmend fjalimi i saj i parë në kolegjin e saj.

Fjalimi i Norës drejtuar vajzave të reja ishte udhëzues “si të” për gratë, i shkruar me bukuri, mprehtësi, humor dhe urgjencë siç e dinte vetëm ajo.

Duke theksuar se sa larg kishin arritur gratë, fjalët e saj jehojnë ende sot dhe një fjali tingëllon përjetësisht e vërtetë: ‘Mbi të gjitha, bëhu heroina e jetës tënde, jo viktima.’

Në vazhdim mund ta lexoni një pjesë nga fjalimi i titulluar “Adresa e fillimit në klasën Wellesley të vitit 1996” :

“Çfarëdo që të zgjidhni, sado që të udhëtoni nëpër botë, shpresoj të mos zgjidhni të jeni vetëm një zonjë. Shpresoj të gjeni një mënyrë për të thyer rregullat dhe për të bërë pak probleme atje. Dhe gjithashtu shpresoj që të zgjedhësh të bësh disa nga ato telashet në emër të grave. Mbi të gjitha, bëhu heroina e jetës tënde, jo viktima.’

Përgatiti: ObserverKult

Lexo edhe:

NDRIÇIM XHEPA BËHET NOSTALGJIK: DIKUR NUK MENDOHEJ VETËM PËR XHEPIN…

nora Artisti i njohur shqiptar, Ndriçim Xhepa i ftuar në emisionin “Ka Motor’” që moderohet nga Ana Haxhimali ka folur për jetën e tij artistik në teatër dhe film.

Artisti i njohur shqiptar, Ndriçim Xhepa i ftuar kohë më parë në emisionin “Ka Motor’” ka folur për jetën e tij artistike në teatër dhe film.

Xhepa kujton me nostalgji kohët e dikurshme. Atorët atëherë punonin me orë të zgjatura me shumë pasion dhe pa interes financiar.

“Kjo është ndërtesa unike ku është prodhuar film në kohën e komunizmit nga ’53-90, gjithë këto vite. Do të kishim dëshirë që qeveria të jepte më shumë financa ndaj teatrit dhe filmit.

Tekstin e plotë e gjeni KETU

ObserverKult