Mira Murati, shqiptarja që ndryshoi botën/ Ja çka thotë për mediat italiane…

mira murati

Mira Murati u përgjigjet pyetjeve me një italishte shumë të mirë. “Nuk kam jetuar kurrë në Itali, por jam shqiptare dhe si të gjithë shqiptarët e kam mësuar italishten nga televizioni”.

34 vjeçe, lindur në Vlorë, që nga viti 2018 është drejtuese e zhvillimit teknologjik të OpenAI, kompanisë që krijoi ChatGPT, inteligjencës artificiale që startup-i i Sam Altman bllokoi në Itali pas hetimit të hapur nga Garantuesi për mbrojtjen e të dhënave personale italiane për shkelje të mundshme të rregullave për mbrojtjen e privatësisë së përdoruesit.

“Ne nuk besojmë se po shkelim rregullat e GDPR në asnjë mënyrë, ligjin evropian për privatësinë. E dimë që një pjesë e madhe e opinionit publik italian është në anën tonë dhe duam të kthehemi sa më shpejt në punë në Itali”, shpjegon ajo.

Murati u transferua në Victoria, Kanada në moshën 16-vjeçare. Si inxhiniere, ajo filloi karrierën e saj në Goldman Sachs përpara se të punonte në Zodiac Aerospace dhe Tesla. Ajo ka zhvilluar ChatGPT që nga fillimi i tij.

-Garantuesi kundërshton që ju nuk i informoni përdoruesit për mbledhjen e të dhënave të tyre dhe se nuk keni bazë ligjore për t’i mbrojtur algoritmet?

-“Ne besojmë se shërbimet tona janë në përputhje me GDPR dhe ne punojmë në mënyrë aktive për të reduktuar të dhënat personale në trajnimin ChatGPT. Është e rëndësishme që këto sisteme të mësojnë konceptet që ne njohim, si teksti ose videot, por jo domosdoshmërisht informacione për individët privat. Ne i njoftojmë përdoruesit se si përpunohen të dhënat e tyre dhe ne ofrojmë politikën e privatësisë”.

-ChatGpt në përgjigjet e tij jep informacion të gabuar, konteston garantuesin.

-“Është një teknologji e re dhe në zhvillim, ne punojmë çdo ditë për ta bërë atë më të sigurt dhe më të saktë.

Modelet e mëdha gjuhësore janë zhvilluar për të parashikuar fjalën tjetër më të mundshme dhe në disa raste mund të mos jetë më saktë, por qëllimi është pikërisht të marrim reagime nga përdoruesit, të kuptojmë pasaktësitë për të rritur saktësinë.

Ne përpiqemi të jemi sa më transparentë edhe për këtë: në ndërfaqen ChatGPT ka një mesazh që i bën të qarta kufijtë, ne i bëjmë të ditur të gjithëve se cilat janë rreziqet dhe potenciali që duhet t’i studiojmë më në thellësi”.

-Më 20 mars, pati një shkelje në sistemet tuaja që ekspozoi të dhënat personale të përdoruesve dhe madje edhe një pjesë të numrave të kartave të tyre të kreditit. A ishin italianët të përfshirë?

-“Ishte një gabim i komponentit me burim të hapur dhe kur e morëm vesh, e çaktivizuam menjëherë ChatGPT për të rregulluar problemin. Gabimi gjithashtu bëri që informacioni i pagesës së 1% të të abonuarve në ChatGPT të ekspozohej. Nuk dukeshin numrat e plotë të kartës së kreditit. Tani problemi është zgjidhur dhe nuk ka asnjë rrezik në progres për të dhënat e përdoruesit”.

-Cilat janë kushtet për të riaktivizuar shërbimin në Itali? A jeni të gatshëm të ndryshoni ndonjë gjë në sistemet tuaja?

-“Ne po punojmë me garantuesin që të përpiqemi ta zgjidhim këtë situatë sa më shpejt që të jetë e mundur, shpresojmë të kemi lajme të mira së shpejti. Por para vendimit të tij nuk kemi pasur dialog, kështu që ishte një surprizë për ne. E përsëris: ne respektojmë evropianët dhe rregullat, por ne jemi të hapur për të gjetur zgjidhje që adresojnë shqetësimet.”

-Kujt i krijon më shumë probleme kjo ndalesë: OpenAI apo Italisë?

-“Nga ajo që kam lexuar kuptoj që opinioni publik në Itali është në favor të ChatGPT. Ne nuk duam të largohemi nga Italia dhe shpresojmë të rifillojmë shërbimin së shpejti dhe se vendimi nuk do të ketë një ndikim afatgjatë.”

-Autoritete të tjera, nga Irlanda në Gjermani, po vlerësojnë lëvizje të ngjashme. A keni frikë nga një reagim i kundërt rregullator, në Evropë apo në pjesën tjetër të botës?

-“Ne jemi në kontakt të vazhdueshëm me ligjvënësit dhe qeveritë, në Evropë dhe në mbarë botën, për të kuptuar sesi teknologjia duhet të evoluojë nga pikëpamja rregullatore. Nuk mund të them se çfarë do të ndodhë në vendet e tjera, por shpresoj që nëse disa qeveri kanë shqetësime ata do të jenë të hapur për dialog në vend që të na mbyllin”.

-Një letër e nënshkruar nga shumë intelektualë autoritativë dhe sipërmarrës të teknologjisë, përfshirë Elon Musk, ju kërkon të ndaloni trajnimin e inteligjencës artificiale për të paktën gjashtë muaj, nga frika se teknologjia do të dalë jashtë kontrollit të vetë krijuesve. A do të ndalosh?

-“Ne ndajmë shumë prej frikës në letër, duke diskutuar premtimet dhe rreziqet e inteligjencës artificiale me grupe dhe organe të ndryshme qeveritare për vite me radhë. Edhe ne jemi të shqetësuar për rrezikun e një përshpejtimi të teknologjisë.”

-Shumë kanë frikë se ChatGPT do të ketë ndikime që mund të kërcënojnë stabilitetin e demokracive tona, për shembull duke shkurtuar miliona vende pune. Çfarë mendoni për këtë?

-“Inteligjenca artificiale do të transformojë strukturën e realitetit tonë dhe të shoqërisë sonë. Sot përdoret kryesisht si një mbështetje, si një asistent që përmirëson punën e dikujt. Por si teknologjitë e tjera të përgjithshme unë pres që ajo të ndryshojë natyrën e disa punëve: ndoshta ajo do të krijojë të reja, të cilat nuk i imagjinojmë dot, të tjerat do të ndryshojnë. Nuk mendoj se është e mundur që një kompani e vetme ta zgjidhë problemin, por ne e marrim seriozisht dhe bëjmë kërkime për të studiuar ndërhyrjet e mundshme”.

-Një tjetër rrezik i madh është se ai i jep çdokujt aftësinë për të prodhuar sasi të mëdha të përmbajtjes false, e cila mund të bëhet dezinformim në internet.

-“Është një nga rreziqet, prandaj është e rëndësishme që shoqëria të jetë me vete që në fillim të procesit, që këto sisteme të mos zhvillohen në laborator. Është e rëndësishme të mos trondisni shoqërinë me ndryshime të mëdha të aftësive, por merrni njerëzit me vete gjatë rrugës: mblidhni komente, zgjeroni aksesin ndërsa fitoni më shumë siguri për përdorimet e sigurta. Kjo është strategjia që ne ndjekim: zhvillim i vazhdueshëm dhe përsëritës”.

-Rrallëherë kemi qenë në gjendje të kontrollojmë zhvillimin e një teknologjie: dëshira për mjete më të fuqishme ose interesa ekonomike janë shumë të forta. A duhet t’u lihen vendimet kompanive private?

-“Jo, është me të vërtetë e rëndësishme që qeveritë dhe shoqëria në tërësi të jenë pjesë e bisedës dhe vendimeve. Teknologjia është një mjet, ne mund ta përdorim atë mirë apo keq. Kjo nuk është ndryshe, ajo sjell mundësinë e diçkaje të madhe dhe të mrekullueshme dhe gjithashtu rreziqe të mëdha.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të jemi të qëndrueshëm në mënyrën se si e prezantojmë atë në botë.

Por zgjidhja nuk është të ndaloni inovacionin: është ta kuptoni atë, të jeni në gjendje të parashikoni aftësitë e tij dhe të jeni përgjegjës për zhvillimin e tij.”/Lastampa/M.T/dritare.net

ObserverKult


Lexo edhe:

MIRA MURATI, SHQIPTARO-AMERIKANIA QË SOLLI NJË REVOLUCION NË TEKNOLOGJINË E INTELIGJENCËS ARTIFICIALE!

Shqiptaro-amerikania Mira Murati është kthyer në personazhin më të njohur në fushën e teknologjisë kohëve të fundit. Kjo pasi që ka krijuar ChatGPT, e cila është një pajisje e inteligjencës artificiale (AI).  

Kjo pajisje është e aftë të gjenerojë tekst të ngjashëm me njeriun bazuar në input-in që i jepet.

Këtë teknologji e prezantoi laboratori kërkimor “OpenAI” si prototipin e parë të pajisjes së inteligjencës artificiale (AI) me interes publik.

Pjesë e këtij revolucioni teknologjik është edhe Mira Murati, inxhiniere shqiptare.

Murati jeton dhe punon në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult