Cila është kënga më e vjetër e njohur?

Për aq kohë sa kanë folur, qeniet njerëzore kanë kënduar dhe kanë bërë muzikë…

Megjithatë, pavarësisht pretendimeve të shumta, për këngë nga qytetërimet e lashta – gjenden të gdhendur në mure apo skalitur në pllaka argjile – është gati e pamundur për të rindërtuar tekst dhe melodi këngësh të lashta.

Ndoshta kënga më e hershme e njohur, me tekst dhe melodi, të dyja të regjistruara e të paprekura, nga lashtësia, është “Epitafi i Seikilos”, një pjesë elegjie e destinuar për t’u kënduar me lirë.

Kompozimi i lashtë grek, që mendohet të jetë shkruar në shekullin e parë pas Krishtit, ekziston në një shtyllë mermeri, e cila u zbulua në vitin 1883, në Turqinë e sotme.

Së bashku me melodinë e saj melankolike, shkojnë këto fjalë kënge:

Ndërsa jetoni, ndrisni
Mos vuani asgjë
Jeta është vetëm për një kohë të shkurtër
dhe koha e kërkon haraçin e vet./bota.al

—————————————

Lexo edhe:

Publikohet kënga që i ndjeri, Ergi Dini, la pas (Video)

ObserverKult