Çmimi “Artistët e së nesërmes”, bëhen të ditur tre anëtarët e jurisë

Julieta Aranda, Driton Selmani dhe Miljana Dunđerin janë tre artistet, pjesë e jurisë së çmimit ‘Artistët e së nesërmes 2023’.

Julieta Aranda, e lindur në Mexico City (Meksikë), do të jetë pjesë e jurisë ndërkombëtare të Çmimit ‘Artistët e së nesërmes’ 2023 për herë të parë.

Julieta Aranda do të luajë një rol vendimtar në përzgjedhjen e tre finalistëve për ekspozitën e shumëpritur, duke premtuar një sy të mprehtë për talentet e reja në botën e artit.

Julieta Aranda ka një BFA në kinematografi nga Shkolla e Arteve Pamore në 2001 dhe një MFA nga Universiteti Columbia në 2006, të dyja me qendër në Nju Jork.

Eksplorimi e tij artistik përfshin instalimin, videon dhe printimin, me një interes të veçantë në krijimin dhe manipulimin e shkëmbimeve artistike dhe përmbysjen e nocioneve tradicionale të tregtisë përmes aktit të krijimit të artit. Aktualisht banon dhe punon si në Nju Jork ashtu edhe në Berlin.

Në praktikën e saj artistike, Julieta Aranda kompozon takime sensoriale me natyrën e kohës dhe letërsinë spekulative.

Ajo vëzhgon ndryshimin e marrëdhënies njeri-tokë përmes një lente multidisiplinore, duke parë shkencën dhe teknologjinë, shkencat humane ambientale, takimet multi-species, inteligjencën artificiale dhe subjektivitetet kolektive.

Duke punuar me instalacione, skulptura, video, ajo është e përkushtuar të eksplorojë potencialin e përkohshmërive dhe “poetikës së qarkullimit”.

Projektet e saj sfidojnë kufijtë midis subjektit dhe objektit duke përqafuar takimet e rastësishme, vetëshkatërrimin dhe proceset shoqërore.

Puna e Julieta Aranda është thellësisht e integruar me angazhimin e saj ndaj eksperimentimit pedagogjik. Ajo ka dhënë mësim në disa institucione anembanë botës gjatë dekadës së fundit dhe shumë nga projektet e saj kanë një bazë të fortë pedagogjike.

Driton Selmani do të jetë anëtari i dytë i jurisë ndërkombëtare përgjegjës për përzgjedhjen e tre finalistëve të çmimit prestigjioz ‘Artistët e së nesërmes’ 2023. Kontributi dhe këndvështrimi i Driton Selmanit është i një rëndësie thelbësore, sigurisht që do të pasurojë procesin e vlerësimit.

I lindur në Ferizaj, Kosovë, në vitin 1987. Aktualisht punon dhe jeton ndërmjet Prishtinës dhe Doganajt. Studimet Master i kreu në Universitetin e Arteve në Bournemouth, MB.

Praktika artistike dhe poetika e Driton Selmanit përqendrohet në zbërthimin e perceptimeve të realitetit, në zbërthimin e formacioneve të temave shoqërore, politike dhe kulturore që e rrethojnë.

Që në rininë e tij, Selmani u përball me idenë për të dashur një vend që nuk ekzistonte më, kusht që ushqeu skepticizmin e tij ndaj çdo realiteti në dukje.

Megjithatë, në vend që të mbetej në sferën e dyshimit, ai e shndërroi këtë skepticizëm në një mjet krijues për ndërtimin e veprave pamore.

Gjatë gjithë karrierës së tij, Selmani ka ripërtërirë dhe riinterpretuar vazhdimisht “zbukurimet” e hapësirave të mëparshme për t’i dhënë jetë kuptimeve të reja dhe, njëkohësisht, për të krijuar paqartësi të reja.

Puna e tij vendoset në një dimension “ngjarje në vazhdim”, në të cilin ai vetë vepron si spektator dhe aktor, duke përdorur performacat e tij si një mjet për të eksploruar historitë e tij personale, besimet dhe dyshimet e tij.

Arti i tij është një reflektim i thellë dhe provokues mbi rrjedhshmërinë e realitetit dhe mënyrën në të cilën perceptimet tona formohen dhe ripërcaktohen në kontekstin socio-kulturor në ndryshim.

Miljana Dunđerin, anëtarja e tretë e jurisë ndërkombëtare për çmimin ‘Artistët e së nesërmes’ 2023, luan një rol kyç në përzgjedhjen e tre finalistëve, secili prej të cilëve mishëron thelbin e talenteve të reja në botën e artit në Prishtinë.

Miljana Dunđerin është anëtare e disa shoqatave artistike dhe ka marrë çmime të shumta për artin dhe punën e saj në fushën e kulturës, transmeton ‘gazeta express’.

Ndër të tjera fitoi një çmim në konkursin ndërkombëtar të miniaturizimit, çmimin për artistin e ri më të talentuar dhe për kontributin e vazhdueshëm në zhvillimin e letërsisë dhe kulturës etj.

Miljana ka mbajtur 13 ekspozita personale dhe mbi 50 ekspozita grupore brenda dhe jashtë vendit.

Veprat e saj u përfshinë në përzgjedhjen e krijimtarisë bashkëkohore të serbëve në Kosovë. Ka marrë pjesë në disa koloni artistike, rezidenca dhe simpoziume brenda dhe jashtë vendit.

Një përzgjedhje retrospektive e veprave të saj është botuar në revistat e artit. Ka botuar vepra në botime tematike ndërkombëtare dhe antologji në fushën e psikologjisë dhe artit. Ajo mori pjesë edhe si folëse në projektin “Arti në shkollë”.

Ajo është e angazhuar si folëse në punëtori gjithëpërfshirëse dhe interaktive me grupet e fëmijëve më të rrezikuar përmes projekteve të ndryshme.

Është krijuesja konceptuale e projekteve “Konflikti artistik” dhe “Artistja në kafaz”. Ajo është themeluese dhe drejtore artistike e festivalit të artit “Terapia Artistica per Tutti”, i festivalit të krijimtarisë femërore “Impulso Donna” dhe i festivalit të artit të riciklimit “Eco Art Fest”.

Kujtojmë që aplikimet pranohen deri me datë 1 tetor.

ObserverKult


xhevahir spahiu
Xhevahir Spahiu

Lexo edhe:

XHEVAHIR SPAHIU: JETOJ BRENDA SYVE TË TU

Poezi nga Xhevahir Spahiu

Jetoj brenda syve të tu,
në sytë e mi ti ke shtëpinë.
S’jemi vetvete,
secili është tjetri.
Vera ime ka dy skaje:
njëri në pranverë, tjetri në vjeshtën tënde.
Ti hyn në të djeshmen time,
humb rrugën si ai që ka humbur kujtesën.
Unë hyj në të ardhmen tënde,
humb rrugën si ai që në pyll s’ka kaluar
asnjëherë.
Sa do të doje të kishe në duar të djeshmen time!
Sa do të doja të kisha në duar të ardhmen tënde!
Kë të pyes? Cilin yll? Cilën kohë?

Për të djeshmen time ti mund të pyesësh
një lumë,
do lisa, një dem,
edhe varrin e nënës.

ObserverKult


ISMAIL KADARE: FUND VJESHTE

Autobuzët urbanë nga periferitë,
drejt qendrës mbi xhama bien brymën,
vjeshta si luaneshë krifëverdhë,
ruan ditët e fundit nga dimri.

Te vitrinat, tek xhamat e kafeve,
kalimtarë të shumtë ka,
në reflekset e flokëve të tua,
një nuancë e kuqërremtë ra.

Poezinë e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult