Fjalë të urta shqiptare: Dita ka sy, nata ka veshë!

Foto nga Koleksioni i Albert Kahn, Shqipëria me ngjyra, 1913!

Në vazhdim ObserverKult ua sjell disa thënie që mbruajnë urtinë popullore shqiptare:

 • Armiku ma i rrezikshëm është ai që harrohet!
 • Mos i jep shkopin harbutit, se të vret me shkopin tënd!
 • Marrja me marre nuk lahet!
 • Mos ki frikë nga hasmi, po nga miku i rremë!
 • Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë!
 • Kurdo që të vdesin prindërit, të lanë jetim!
 • Ku s’të thërrasin, mos shko; ku s’të pyesin, mos kuvendo!
 • Emri i mirë fitohet me shumë punë të mira dhe humbet me një të ligë!
 • Deka s’pyet fukara a zengjin, por tandë i përpin!
 • Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar!
 • Sevapi as shitet, as blihet!
 • Fusha ka sy, mali ka veshë!
 • Çilet dera, rritet ndera!
 • Me zjarrin dhe ujin nuk bëhet shaka!
 • Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama!
 • Mos shkel në dërrasë të kalbur!
 • Mos shko si breshka te nallbani!
 • Mos shko si cjapi te kasapi!
 • Mos u zër për degësh, po për rrënjësh!
 • Nata është me barrë, s’dihet ç’pjell!
 • Bie një gurë e shkoqet një mur!
 • Buka që thyet s’ngjitet më!
 • Dita ka sy, nata ka veshë!
 • Foli derës të dëgjojë dritarja!
 • I paburri nuk i njeh burrat!
 • Kush ka mend e besë ka edhe fat!
 • Më mirë një luan në krye të gomarëve, sesa një gomar në krye te luanëve!
 • Mos u mat me hijen e me njerëzit!
 • Gjuha eshtra s’ka, eshtra thyen!
 • Gjuha të lidh, gjuha të zgjidh!
 • Ha të rrosh, jo rro të hash!
 • Gjuha flet e fshihet, shpina pret e rrihet!
 • Dy kunguj nën një sqetull s’mbahen!
 • Mos u mat me hijen e pasdrekes!
 • Mashë e tjetrit mos u bëj.
 • Nuk mësohet plaku si do krehur mjekra./ ObserverKult