Dija që Rumi mori nga Tebrizi… ja çka kërkoi nga ai…

rumi


Gjatë takimit të parë mes mistikut Xheladin Rumi dhe mësuesit të tij mistik, Shems Tebrizi, Rumi mbante në dorën e tij një libër.

Tebrizi ia mori nga dora dhe pasi e ktheu mbrapsht filloi të lexojë në të, mandej e flaku në lum.
Rumit iu sos durimi dhe i tha: ”Përse e hodhe në lum?! Në të gjendet dije e cila nuk gjendet në asnjë libër tjetër. Ishte dorëshkrimi i vetëm që kisha.”
Nga ana e tij, Tebriz as që e bëri qejfin qeder për fjalët dhe revoltën e Rumit. Pasi e la të shfryjë, e pyeti: ”E dëshiron sërish librin?”
Rumi: ”Sigurisht që e dua.”
Tebrizi zgjati dorën dhe e nxori librin të thatë nga uji, pastaj shtoi:”Duhet të nxësh një dije që nuk ka ujë që e fshin!”
I mrekulluar, Rumi tha: ”Do të vij pas teje që të më mësosh nga dijet e tua!”
Tebrizi: ”E ke të pamundur ta përballosh!”
Rumi: ”Do ta përballoj.”
Tebrizi: ”Atëherë, merre këtë bucelë me verë dhe shitua njerëzve në pazar!”
Rumi: ”Çfarë të bëj?! Po vera dhe shitja e saj është haram?! Unë jam klerik dhe dijetar!”
Tebrizi: ”Si të duash!”
Rumi: ”Më kërko diç tjetër!”
Tebrizi: ”Nuk dua asgjë tjetër…”
Atë natë, Rumi e kaloi duke menduar dhe pleqëruar fjalët e Tebrizit, derisa iu mbush mendja.
Të nesërmen, mori bucelën me verë, pa e hequr xhyben dhe çallmën e dijetarit dhe brodhi të gjithë rrugët e qytetit, duke u orvatur tu shesë njerëzve verë.”
Njerëzit e konsideruan të çmendur, të tjerë thanë se e kishte demaskuar Zoti, se ai i tillë kishte qenë që herët.
Pasdite vonë, Rumi u kthye tek Tebrizi, me zemër të thyer, i demoralizuar, i pashpresë, i përunjur… “Nuk shita dot as dhe një gotë verë” i tha.
Tebrizi ia ktheu: ”Kaq mjafton. Tani hiqe uniformën, laje dhe pastrohu!”
Rumi e pyeti: ”Po pastaj?”
Tebrizi iu përgjigj: ”Pastaj, asgjë. Tashmë ti je njeri i thjeshtë, si një fidan i vogël. Në kokë, nuk kishe një çallmë, por kishe një shkëmb të madh vetpëlqimi dhe egoje, e unë sapo ta shkërmoqa.
Gjithçka që doja ishte që të ta heq atë ego të fryrë për veten, që të rikthehesh në thelbin e realitetit tënd, pa tituj e temenara, t’i rikthehesh shpirtit tënd fillestar të qashtër, duhej ta hiqje këtë prestigj artificial, të cilin e kanë njerëzit e fesë dhe që njerëzit i shohin si të shenjtë.

Përktheu: Elmaz Fida

ObserverKult

Lexo edhe:

GIACOMO LEOPARDI: ESTETIKA E VDEKJES