Donika Dabishevci: Mos u dorëzo kurrë, çika jem!

gjuetarët çika jem donika dabishevci lufte mos u dorëzo

Mos u dorëzo kurrë, çika jem!, poezi nga Donika Dabishevci

Në nji vend ku ma shumë ta vlerësojnë bythën se shpirtin,
ku për tru tandin kush pesë pare si jep,
mos u dorëzo, çika jem!

Zhagitu, katrithu, rrëzohu,
lëpijë varrat, kthjellu e çohu –
veç mos u dorëzo!

Kurrë, asnjiherë, askund e për askend.

Për njeri t’gjallë mos ta ndien.
Msheli veshët, mos i ngo kuisjet e bërtit.
Zani le t’nihet n’kupë t’qiellit.

Nuk kanë me t’dashtë,
dihet ajo punë.
Janë msue me t’pasy e t’pagojë,
ama bash, punemadhe…

Tekefundit, kujt i duhen lajkat apo edhe medaljet
t’marueme gjithnji për dele t’rrasuna n’mjerim shpirtnor.

Rri n’natyrën tande,
njeki andrrat, e mira e nanës…

Jepi, ec para,
forcohu e bahu gur,
mos u përkul, theje çdo mur
dhe kurrë, aman, mos u dorëzo kurrë!

ObserverKult

_______________________

Lexo edhe:

EROS E THANATOS NË POEZITË E DONIKA DABISHEVCIT

çika jem kam me ardhe si deka donika dabishevci


Nga Gëzim Hajdari
 *

Tema e eros-it dhe e thanatos-it përshkon me një forcë të vrullshme vargjet e vëllimit «Robnesha jote» të poetes së re kosovare, Donika Dabishevci. Dyzetë e shtatë poezi të cilat flasin për pasionet dashurore, erotike dhe sensuale, për jetën, për rrjedhën e kohës, për sfilitjen e për vdekjen. Shkruar me një gjuhë tejet të kursyer dhe lapidare, vargjet ekzistencialë të Dabishevcit, zë i veçantë i poezisë shqiptare të Kosovës, mbesin në kujtesen e lexuesit.

Tekstin e plotë e gjeni KETU

ObserverKult