E pabesueshme: Mjekësia e epokës antike, jashtëzakonisht e avancuar

Njerëzit e epokës së gurit

Gërmimet në një shpellë indoneziane, tregonë se njerëzit e epokës së gurit kishin njohuri të avancuara mjekësore dhe ky zbulim po e përmbysë historinë.

Të varrosura në një varr të cekët thellë brenda një shpellë të largët indoneziane, arkeologët kanë gjetur eshtrat e një individi të ri. Me këtë rast, ata thonë se mund të rishkruajnë historinë mjekësore.

Duke përdorur teknikat e takimit me radiokarbon, shkencëtarët vlerësojnë se trupi ka mbetur i patrazuar për 31,000 vjet brenda shpellës Liang Tebo në provincën lindore Kalimantan në Borneo, sipas një studimi të botuar në revistën Nature të mërkurën.

Por aspekti më i habitshëm i zbulimit ishte se të riut ose të resë i mungonte këmba e poshtme e majtë. Ajo kishte shenja se ishte amputuar (prerë) me kujdes kur personi ishte para adoleshencës ose adoleshent i hershëm. Prerja ishte bërë para se të vdiste, nga shkaqe të panjohura midis moshës 19 dhe 21 vjeç, thanë studiuesit.

(Këmba u hoq qëllimisht me një prerje të pastër dhe të pjerrët.)

Skeleti çuditërisht i paprekur u gjet në vitin 2020 nga arkeologë australianë dhe indonezianë.

Ata thonë se amputimi (prerja) zbulon aftësi të konsiderueshme kirurgjikale dhe është shembulli më i hershëm në të dhënat arkeologjike. Ky fakt tronditë të kuptuarit tonë për sofistikimin e njerëzve të epokës së gurit.

“Është domethënëse sepse shtyn ndjeshëm njohuritë e specieve tona rreth kirurgjisë dhe mjekësisë komplekse,” tha Maxime Aubert, profesor në Qendrën për Kërkime Sociale dhe Kulturore të Universitetit Griffith në Queensland.

Ata duhej të kishin një njohuri të thellë të anatomisë njerëzore, si të ndalonin rrjedhën e gjakut, anestezinë dhe antiseptikën.

Të gjitha këto u bënë normë vetëm kohët e fundit,” shkroi Aubert.

Ekspertët kishin menduar se njerëzve u mungonte ekspertiza për të kryer procedura të vështira si amputimi derisa shfaqja e bujqësisë dhe vendbanimeve të përhershme transformuan shoqërinë njerëzore brenda 10,000 viteve të fundit.

Para këtij zbulimi, i amputuari më i vjetër i njohur ishte një fermere e moshuar. Asaj i ishte hequr parakrahu i majtë pak mbi bërryl 7000 vjet më parë në Francë, vuri në dukje studimi.

Vetëm 100 vjet më parë, amputimi kirurgjik u bë një normë mjekësore perëndimore. Përpara zhvillimeve si antibiotikët, tha studimi, shumica e njerëzve do të kishin vdekur në kohën e amputimit.

“Humbja e gjakut, shoku dhe infeksioni i mëvonshëm ishin burimet kryesore të amputimit që ishin fatale deri relativisht kohët e fundit në historinë njerëzore,” tha Tim Maloney, studiues në Universitetin Griffith dhe një nga bashkautorët e studimit.

(Në shpellën ku u zbulua skeleti i amputuar u gjetën shenja duarsh.)

Kujdesi në komunitet

Individit iu amputua këmba e majtë e poshtme si fëmijë dhe mbijetoi për gjashtë deri në nëntë vjet pas operacionit, sipas hulumtimit.

Nuk kishte asnjë gjurmë infeksioni në kocka dhe rritja e re e kockave ishte formuar mbi zonën e amputuar, diçka që kërkon kohë të konsiderueshme. Plus, ndërsa pjesa tjetër e skeletit ishte e madhësisë së të rriturve, kockat e amputuara ndaluan së rrituri dhe ruajtën madhësinë e fëmijës.

Kirurgu ose kirurgët që kryen operacionin 31,000 vjet më parë, me gjasë me thika dhe bisturi të bëra nga guri, duhet të kenë pasur njohuri të hollësishme të anatomisë dhe sistemeve muskulare dhe vaskulare për të ekspozuar dhe negociuar venat, enët dhe nervat, dhe për të parandaluar humbjen fatale të gjakut dhe infeksionin, thuhet në studim.

Pas amputimit, infermieria dhe kujdesi intensiv do të kishin qenë jetik, dhe plaga do të duhej të ishte pastruar dhe dezinfektuar rregullisht.

“Unë mendoj se është e mahnitshme që kjo është dëshmi reale, e drejtpërdrejtë arkeologjike. E prekshme për një shkallë vërtet të lartë të kujdesit ndaj komunitetit,” tha Maloney.

Për të jetuar për vite me një këmbë të amputuar në terren malor, individi do të kishte nevojë për shumë ndihmë dhe kujdes të vazhdueshëm nga komuniteti i tyre.

“Që ky fëmijë i mbijetoi procedurës dhe vlerësohet se ka jetuar për shumë vite më pas është befasuese,” tha Charlotte Roberts, profesoreshë emeritus në Departamentin e Arkeologjisë në Universitetin e Durham në MB, në një koment të botuar krahas studimit. Ajo nuk ishte e përfshirë në hulumtim.

Roberts ra dakord me vlerësimin se gjymtyra ishte hequr qëllimisht. Një dëmtim aksidental nuk do të tregonte një prerje të pastër. As nuk kishte gjasa që këmba të ishte prerë si një dënim, duke pasur parasysh se individi jetoi për vite pas amputimit dhe u varros me kujdes, tha Roberts.

Ekipi australian tha se ishte e mundur që këta grumbullues gjuetarë të kishin njohuri për bimët medicinale, të tilla si antiseptikët, që do të ishin rritur në pyllin tropikal të Borneos.

(Një ekip arkeologësh indonezianë dhe australianë gërmuan skeletin.) 

Rajoni emocionues për zbulime

Mbetjet e fëmijës u datuan në dy mënyra: datimi radiokarbon i mbetjeve të qymyrit në shtresat e sedimentit sipër dhe poshtë skeletit; dhe një dhëmb i datuar duke matur prishjen radioaktive të izotopeve të uraniumit. Një element kimikë ky që gjendet në smaltin e dhëmbëve.

Është gjithashtu varrimi më i vjetër i njohur i qëllimshëm në ishujt e Azisë Juglindore. Me shënues gëlqerorë të vendosur në majë të varrimit, trupin e vendosur në një pozicion të përkulur, fetal dhe një top të madh okër. Një pigment mineral ky, i përdorur në artin e shpellave të epokës së gurit.

Skeleti u zbulua në një rajon që është bërë një vend emocionues për paleoantropologjinë: Liang Tebo. Një shpellë e madhe gëlqerore me shabllone të duarve njerëzore në mure. Ajo është e vendosur në një peizazh të largët malor, të arritshëm vetëm me varkë në periudha të caktuara të vitit.

Arti shkëmbor figurativ më i vjetër në botë është gjetur në shpella gjetkë në Indonezi dhe specie të zhdukura njerëzore si Homo floresiensis me përmasa të vogla dhe Homo luzonensis janë gjetur në ishuj në të njëjtin rajon.

“Është nga kjo zonë që njerëzit u nisën me varkë për të kaluar ishullin e Azisë Jugore për të arritur në kontinentin e Papua-s dhe Australisë (udhëtimi i parë i suksesshëm detar)”, tha Aubert përmes emailit. “Ata ishin artistë të avancuar dhe tani ne e dimë se (ata) kishin njohuri të avancuara mjekësore”.

“Në Liang Tebo, ne takuam këtë të amputuar parahistorik 31,000 vjeçar më pak se 1 metër nga sipërfaqja. Ne e dimë se kemi ende 3-4 metra të tjera sedimente për të gërmuar para shkëmbinjve,” shtoi ai.

Gërmimi në vitin 2020 u ndërpre nga alarmi për përhapjen e Covid-19. Arkeologët me bazë në Australi vrapuan në shtëpi për të shmangur mbylljet e kufijve që do të zgjasin më shumë se dy vjet.

“Ne nuk mund të mos dëshirojmë të kthehemi. Ndoshta do të gjejmë më shumë mbetje njerëzore dhe ndoshta mbetje të specieve të panjohura.”/cnn/lapsi.al

ObserverKult

Lexo edhe:

CILAT JANË SHTETET ME INTELIGJENCËN MË TË LARTË NË VITIN 2022?