Fotografi të rralla: Jeta që zhvillohej në Shqipëri në vitin 1940

Fotografi italian Giuseppe Massani, me të mbërritur në Shqipëri, në vitin 1940, ka realizuar këto fotografi të rralla.

Në prill të vitit 1939, Shqipëria u pushtua nga forcat italiane. Me mbështetjen e plotë zyrtare, Massani udhëtoi gjerësisht në Shqipërinë e pushtuar nga Italia, duke fotografuar njerëz dhe vende të ndryshme.

Fotografitë u botuan në vëllimin “Albania: Testo e foto di Giuseppe Massani” (Shqipëria: teksti dhe fotot nga Xhuzepe Masani), Romë 1940 dhe në kapitullin e fundit, vinte propaganda fashiste me titull “Bashkimi italo-shqiptar”.

Pamjet e këtij koleksioni, janë shkëputur nga ky libër.

Në vitet 1960-1970, Massani botoi disa albume të tjera, por shumica e tyre janë lënë në harresë, prej kohësh. Albumi i Shqipërisë, që daton në vitin 1940, mbetet një pasqyrë e Shqipërisë së vjetër të parakomunizmit./Konica.al

—————-

Lexo edhe:

Qyteti i një mbi një dritareve në vitin 1944

ObserverKult