Gjirokastra shpall 2021-shin si “Viti Kadare”, shtëpia e tij kthehet në muze

ne parkun qe mbuluan fletet poezi nga ismail kadare

Viti 2021 do të shpallet nga Bashkia Gjirokastër si “Viti Kadare”. Propozimi drejtuar Këshillit Bashkiak është në kuadër të 85-vjetorit të lindjes së shkrimtarit të madh Ismail Kadare.

Pandemia nuk i ka penguar gjirokastritët të festojnë përvjetorin e lindjes së shkrimtarit Kadare.

“U bëfsh shekull gjeniu i letërsisë shqipe”, titullohej aktiviteti artistiko-kulturor i organizuar nga Bashkia e Gjirokastrës, në 85-vjetorin e lindjes së korifeut të letrave shqipe, shkrimtarit Ismail Kadare.

Në mënyrë simbolike, aktiviteti u zhvillua në mjediset e muzeut “Shtëpia Kadare”. Pjesëmarrësit në këtë organizim, miq të shkrimtarit, intelektualë, studiues të letërsisë, përcollën mbresat nga leximi i veprave të Kadaresë, dhe interpretuan pjesë nga krijimtaria e tij.

Me miratimin e Këshillit Bashkiak, viti 2021, do të cilësohet si ”Viti i Kadaresë” ndërkohë që shtëpia e lindjes së shkrimtarit është përshirë në projektin për rivitalizimin e muzeumeve në qytetin e Gjirokastrës.

Shtëpia Kadare është kthyer në një prej destinacioneve kryesore turistike në qytet. Muzealizimi i saj synon pasurimin me të gjithë kolonën e librave të shkrimtarit dhe jo vetëm, për të bërë të prekshme nga vizitorët çdo detaj të jetës dhe veprës së shkrimtarit të madh./(BalkanWeb)