Grabiten artefakte me vlerë më shumë se 1.4 milion dollarë

Policia britanike po kërkon për hajdutët të cilët hynë në një kështjellë në Anglinë jugore dhe u nisën me objekte “të pazëvendësueshme”, përfshirë sende ari dhe argjendi me vlerë më shumë se 1 milion £ (1.4 milion dollarë).

Alarmet për vjedhje lajmëruan stafin në Arundel Castle për një ndërhyrje të Premten në mbrëmje në orën 10.30 pasdite. (5.30 pasdite ET) dhe sendet me “rëndësi të madhe historike” u vodhën me forcë nga një kabinet shfaqjeje, sipas një deklarate nga Policia e Sussex botuar të Dielën.

Midis artefakteve të vjedhura ishin kupa kurorëzimi dhe rruaza ari rruaza që mbajti Mary, Mbretëresha e Skocezëve kur u ekzekutua në 1587 me urdhër të kushërirës së saj angleze, Mbretëreshës Elizabeth I. Policia tha se rruazat e rruzares janë një pjesë e “pazëvendësueshme” e trashëgimisë kombëtare .

“Artikujt e vjedhur kanë një vlerë të konsiderueshme monetare, por pasi artefaktet unike të koleksionit të Dukës së Norfolk kanë një rëndësi historike jashtëzakonisht më të madhe dhe të paçmuar,” tha një zëdhënës i Arusti i Arusit në deklaratë.

“Prandaj ne nxisim cilindo që ka informacion të paraqitet në polici për t’i ndihmuar ata në kthimin e këtyre thesareve atje ku i përkasin.”